Nationalpark på Gotland nu!

Nationalpark på Gotland nu!

Tiden är inne för att säkra Bästeträsk som Nationalpark för generationer framåt, skriver Camilla Björkander
Det första naturreservatet bildades 1864 i Yosmite i USA, vilken följdes åt av världens första nationalpark, Yellowstone, 1872. Sverige var det första landet i Europa med att inrätta nationalparker.

Idag finns det 29 Nationalparker i Sverige (44 i Norge och 38 i Finland). Idén till naturskyddet och nationalparkerna växte fram under 1800-talet som en motvikt till industrialiseringen. Det utvecklades till att man försökte gränsa av stycken i naturen och reglera verksamheter inom dessa så att områden skulle kunna bevaras. Naturskydd och bevarande kunde ha olika syftningsinriktningar och innebar från början inte per automatik att det var skydd för exploatering och resursutnyttjande.

Genom hundra år har dock kunskapen ökat och naturskyddet och naturvården slipats och stärkts. Ett statligt Naturvårdsverk har inrättats. Regelverk, lagar och miljöbalken har tillkommit. Länsstyrelser har en viktig och betydelsefull uppgift och gör ett gediget arbete med det lokala landskapet – för en långsiktig hållbar utveckling. Allt i linje med utvecklingen.

En Nationalpark är idag ett område särpräglat i sitt slag med särskilt skyddsvärd natur och unika upplevelsevärden. Många kriterier behöver uppfyllas för att en nationalpark ska kunna inrättas. Det har ett starkare skydd än naturreservat.

Gotland riskerar ändå att mista det område som en gång för flera decennier sedan blivit utpekat av Naturvårdsverket vara av det nationellt unika slag, att en nationalpark på Gotland kan bli möjlig. Gotland riskerar att mista det område där för an uppfattat att detta skydd behövs. För alltid!

Förhoppningsvis har historien kunnat lära oss något viktigt, innan det är för sent. Gotlands landskapshistoria explicit. Hade försiktighetsprincipen och de lagar som finns idag funnit för 100 år sedan när utdikningshysterin for fram över ön, utan helhetssyn och med arbetskraft som starkt argument, så hade Gotlands landskap troligtvis sett ut, troligtvis fungerat och förmodligen använts annorlunda idag. Sett till naturvårdsdiskursens utveckling är min förhoppning att Gotland med Bäste träsk kunna utgöra både skillnad och avtryck i vidare historia.

Jag tror att Gotland är redo och tiden är inne för att säkra levande upplevelser av Bäste träsk, berättelser om Bäste träsk som Nationalpark (och dess väg till att bli det), för generationer framåt.

Visar sig annat, är jag rädd att 1800-talet fortfarande gör sig gällande i människans syn och hantering av landskapet.

 

Camilla Björkander (MP)

Publicerad i Gotlands Tidningar 26 mars

 

Relaterade nyheter

Gotland, 1 september 2017

Nationalpark på norra Gotland

Gotland, 14 juli 2016

Att skydda Bästeträsk är ett gemensamt beslut

Gotland, 22 juni 2016

PRESSMEDDELANDE: Nationalpark Bästeträsk skapar möjligheter för Gotland

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter