Tack för passningen, Gustav Åhlén!

Tack för passningen, Gustav Åhlén!

Mona Malmström svarar CUF:s Gustav Åhléns kritik av att Miljöpartiets kongress behandlat frågor om vinster i välfärden, friår och tillväxt.

I sin raljerande text ”Miljöpartiet – de röda har haft kongress” på Gotlänningens ledarsida, från den 4 juni, är det flera uppgifter som Gustav Åhlén alldeles har fått om bakfoten.

Det är en gåta varför vissa allianspolitiker fortsätter att med näbbar och klor försvara vinster i välfärden och att riskkapitalbolag ska få driva skolor utan föreskrifter.

Miljöpartiet vill att de pengar vi medborgare betalar i skatt ska användas till det de är till för. Företag som driver skolor eller sjukhus eller på något annat sätt verkar inom välfärden ska göra det med socialt och samhälleligt engagemang. Deras syfte ska inte vara att dela ut vinst, eventuell vinst ska stanna i verksamheten. Det betyder inte att alla friskolor behöver läggas ned.

Vad gäller friåret, behandlar den arbetsmarknadspolitiska utvärdering av IFAU, som Gustav refererar till, friårets försöksperiod mellan åren 2002 och 2004. Flera av de uppgifter man delger är förväntade, alltså inte faktiska resultat. Däremot finns en forskningsrapport att läsa på nätet från Arbetslivsinstitutet (ALI) som visar på positiva hälsoresultat från när friåret genomfördes på riktigt mellan 2005 och 2007. Framförallt de som vikarierat för de friårslediga fick förbättrad hälsa.

I Finland där friåret infördes på prov 1996 och permanentades 2009 är det en succé. Minna Janhonen vid Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors meddelar i TCO-tidningen 2012 att ”De som har varit på friår orkar bättre och de som fått in en fot i arbetslivet har sedan lättare att hitta en ny anställning”.

Friåret lades som Åhlén påpekar ner av regeringen Reinfeldt 2007 liksom för övrigt Arbetslivsinstitutet som också hade 15 anställda på Gotland. Arbetstillfällen som uppenbarligen inte var så viktiga att bevara.

Till sist frågan om tillväxten. Idag är det många som är oroliga över vart mänskligheten är på väg. Vilken värld kommer vi som lever nu att lämna efter oss till våra barn och barnbarn? Inte bara miljöpartister oroar sig över den frågan. 2010 bildades nätverket Steg 3 som är ett informellt nätverk vars syfte är att uppmärksamma den ekonomiska tillväxtens tillkortakommanden och dilemman. I nätverket ingår ett antal personer: forskare, entreprenörer, ekonomer, konstnärer, författare, ingenjörer, psykologer, humanister, teologer, politiker, både miljöpartister och centerpartister bland andra. Den inslagna tillväxtvägen är djupt problematisk och det är hög tid att våga diskutera den för allas vår framtid.

 

Mona Malmström (MP)

Publicerad i Gotlands Tidningar 12 juni 2014

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter