Klimathot kan inte vänta på tillväxt

Klimathot kan inte vänta på tillväxt

Vi måste ta de klimathot och miljöproblem som vi står inför på allvar, väntar vi på en högre tillväxt kan det vara för sent skriver Mona Malmström, Miljöpartiet de gröna.
Klimathot och försämringar i vår miljö är enligt alliansen något som politiken kan ägna sig åt och satsa på först när tillväxten är tillräckligt hög. Men tyvärr duger inte det. Vi kan inte vänta på högre tillväxt utan måste agera nu i denna stund.

I alliansens budget går 1,5 miljarder mindre till viktiga miljö- och klimatsatsningar jämfört med den budget som S och MP lagt fram och som röstades ned av alliansen tillsammans med SD.

Alliansens budget innebär bland annat mindre pengar till återställning av förorenade områden, miljöövervakning och skydd av värdefull natur. Klimatinvesteringar i kommuner och regioner är inte heller något som är viktigt att satsa på, vilket betyder mindre resurser till energieffektivisering och investeringar mot klimatförändringar.

På riksdagens hemsida går att läsa om de minskade satsningar som alliansens budget innebär jämfört med regeringens, och en lång förklarande text om hur förträfflig alliansens politik är trots oförändrade eller minskade anslag på just det här området. Och så den borgerliga politikens själva signum, den förklarande raden: ”Tillväxt är en förutsättning för att vi ska kunna komma tillrätta med världens utmaningar på miljö- och klimatområdet.” Med andra ord – utan tillväxt har vi inte råd med några extra miljö- eller klimatsatsningar.

Alliansen beskriver vidare hur ”Sverige exporterar kolsnål el till Europa” men glömmer att ta upp hur Sverige under alliansens ledning exporterat utsläpp till andra länder. Exempelvis tilläts verksamheten i Vattenfalls brunkolsgruvor i Tyskland att expandera och 2013 stod de svenskägda kolkraftverken där för mer än dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som hela Sverige. Tilläggas kan att brunkol är den smutsigaste typen av kol, värre än både olja och naturgas, den släpper ut en giftig blandning av skadliga ämnen som arsenik, kadmium och kvicksilver.

Alliansregeringen såg också till att de utsläppsrätter som inte nyttjades av Sverige såldes till utlandet för en billig penning. Annie Lööf försvarade först försäljningen men ångrade sig senare när hon fick kritik. Utsläppsrätterna, motsvarande 1,3 miljoner ton koldioxid, såldes för 38 miljoner kronor. Ett pris på tre öre per kilo utsläpp, att jämföra med den svenska koldioxidskatten på 108 öre per kilo.

Vi måste ta de klimathot och miljöproblem som vi står inför på allvar, väntar vi på en högre tillväxt kan det vara försent.

 

Mona Malmström (MP)

Publicerad i Gotlands Tidningar 5 januari 2015

Relaterade nyheter

Gotlands län, 24 april 2019

Vägar till klimatneutralt Gotland

Gotlands län, 15 mars 2019

Handlingsplan för att nå klimatmålen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter