Bättre gymnasieskola kräver ökade och likvärdiga resurser

Bättre gymnasieskola kräver ökade och likvärdiga resurser

Allianspartierna som styr i Stockholmsregionen har dragit ned resurserna till gymnasieskolorna. Med tyst stöd från socialdemokraterna. Det har medfört att viktig utveckling i skolorna fått stå tillbaka för besparingar. Miljöpartiet de gröna i Stockholmsregionen är djupt oroade över att programpengen i länets gemensamma gymnasieregion inte justerats för att möta de behov som finns i våra skolor.
 

Gymnasieskolorna i länet har många olika huvudmän, både fristående och kommunala. De politiska besluten kring gemensamma gymnasiefrågor görs av Kommunförbundet i Stockholms län, KSL, en samarbetsorganisation för länets alla 26 kommuner.

När KSL beslutade om de generella höjningarna av programpengen för 2012 och 2013 gavs inte utrymme för de höjda lärarlönerna. 2012 höjdes programpengen med 1,5 procent och för 2013 med 1,1 procent. Vill vi satsa på våra lärare och skolor krävs det inte mycket för att räkna ut att det är långt ifrån tillräckligt. Under 2013 var golvet i lärarnas löneökningar på 4,2 procent. Höjningarna av programpengen i Stockholms län är de senaste åren bland de lägsta i landet, vilket innebär fortlöpande nedskärningar i länets gymnasieskolor. Därutöver har regeringen sänkt de statliga bidragen för gymnasieskolan till landets alla kommuner. Men vi i Miljöpartiet vet att höjda lärarlöner inte behöver stå emot andra satsningar i skolan. Tvärtom, är det något vi inte har råd med så är det att spara på skolan.

Under våren har ytterligare två beslut kring gymnasieregionen fattats i KSL, som kraftigt påverkar gymnasieskolornas möjligheter att bedriva undervisning på ett likvärdigt sätt oavsett var de befinner sig i länet.

  1. I februari avslogs möjligheten att höja programpengen för 2013.
  1. I mars fattades beslut om att inte längre ge ersättning för elever med behov av särskilt stöd av mindre omfattning från och med hösten 2013.

De sammanlagda konsekvenserna av dessa två beslut är förödande för många gymnasier. De innebär sparbeting för skolorna och konsekvensen blir färre lärare, större undervisningsgrupper och sämre möjligheter till individuellt stöd.

Länets gemensamma gymnasieregion möjliggör för elever att välja olika skolor i länet. Konsekvenserna av detta är att allt fler högpresterande elever samlas på ett mindre antal skolor som är väldigt populära. Det får såväl ekonomiska som pedagogiska konsekvenser för skolor som inte är lika populära, trots att många av dem är väldigt bra. Problemet har uppmärksammats och senast den 2 maj krävde Skolverket i en rapport krafttag för en likvärdig skola. Men lösningen kräver politisk vilja och beslut i rätt riktning.

Att ta bort ersättningen för stöd till elever med behov av stöd, gör det omöjligt att ge elever som halkat efter, eller har läs och skrivsvårigheter, det stöd de behöver för att kunna utvecklas. Med följd att allt fler riskerar att hoppa av gymnasiet eller inte klarar sig igenom gymnasieskolan med fullständiga betyg.

Allra sämst klarar sig de gymnasieskolor som ligger en bit ut från Stockholms innerstad. Farsta gymnasium ska läggas ner, Gustavsbergs gymnasieskola visar stora underskott och skolor klarar inte av ge alla elever det stöd de behöver.

Miljöpartiet vill stärka möjligheterna för alla gymnasieelever i Stockholms län att gå klart sin utbildning genom att öka resurserna till länets gymnasier.

Vill vi ha landets bästa gymnasieskolor i Stockholmsregionen, måste vi också ge skolorna en rimlig och likvärdig ersättning. Under våren kommer alla partier behöva bekänna färg – vilka partier är beredda att ställa sig bakom ersättningsnivåer som möjliggör en stärkt gymnasieregion?

Vi Miljöpartister från olika kommuner och politiska församlingar i Stockholms län, vill se följande förslag för att komma till rätta med situationen:

  1. KSLs beslut om tilläggsbelopp för gymnasieskolan tas tillbaka och att beslut fattas om en ersättning för alla elever med behov av stöd.
  1. Att programpengen för 2014 ska vara på en nivå som kompenserar de senaste årens löneavtal för lärarna. Det innebär en höjning med minst 4 procent.
  1. Att programpengen delvis fördelas mer likvärdigt, efter ett socioekonomiskt index.
  1. Att kommuner ges möjlighet till undantag för att stötta program som behövs lokalt inom den egna kommunen. Det omfattar även ökade kostnader för lokaler vid större ombyggnader eller nyetablering av skolor.
  1. Att KSL utreder och föreslår konkreta åtgärder för att minska gymnasielärarnas arbetsbelastning, så att de kan fokusera på det de gör bäst: att undervisa våra ungdomar på bästa sätt.

För Miljöpartiet de gröna i Stockholms län

Max Ljungberg, ersättare KLSs utbildningsberedning

Mats Pertoft, ordförande Miljöpartiet Stockholmsregionen

Malin Åberg Aas, kommunalråd Värmdö kommun

Marica Lindblad, oppositionsråd Huddinge kommun

Per Olsson, ledamot Stockholms stads utbildningsnämnd

Johan Svensk, ordförande Haninges Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Karolina Windefalk, ledamot Sigtunas Barn- och ungdomsnämnd

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter