Mat i skola och äldreomsorg

Lyssna

God mat är en viktig del av välbefinnande och hälsa. Maten för våra barn, ungdomar och äldre ska vara vällagad, näringsriktig och serveras i en trevlig miljö.

Genom de val kommunen gör kan vi både påverka hälsa och välmående men också miljön och klimatet samt bidra till goda arbetsförhållanden för de som producerar de råvaror vi inhandlar.

Vi vill:

  • ha mer ekologisk kost. Senast 2020 ska kommunen uppnå 100% ekologisk kost genom dels ändrade arbetsmetoder men också genom utökade resurser. 
  • ha mer grönt i maten. För hälsan har det slagits fast till exempel i Livsmedelsverkets riktlinjer att det är viktigt att vi äter mer frukt, grönsaker och fisk. Detta ska Gnesta Kommun följa och laga välsmakande rätter som innehåller både grönsaker och kött men ibland är helt vegetariska.
  • ha kvar tillagningskök och driva dem i kommunens regi
  • inhandla mer lokalproducerat i det fall det även är ekologiskt
  • ställa höga djuretiska krav på den mat vi handlar in
  • erbjuda våra kockar vidareutbildning kring till exempel vegetarisk kost
  • att på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen ska personal på enheterna inom nämnda verksamheter samarbeta med våra kockar för att få till exempel trevlig miljö och låta barn och ungdomar delta i köket och kunna plocka bär och svamp som sedan tillagas.
  • att lokala matsedlar ska kunna tillämpas i våra verksamheter där kockarnas kreativitet tas tillvara
  • att våra verksamheter ska kunna arbeta med egna kryddträdgårdar och odla grönsaker tillsammans med barn och ungdomar där det är möjligt

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: