Insändare från Miljöpartiet Kävlinge

Kävlinge utsågs nyligen till Sveriges kvalitetskommun 2015. Men vi tycker att Kävlinge kan bli mycket bättre när det gäller flyktingmottagande. Därför skrev vi den här insändaren.

Kävlinge kan bättre

För ett par veckor sedan utsågs Kävlinge till ”Sveriges kvalitetskommun”. Utmärkelsen fick vi för att vi har god kvalitet i många olika verksamheter.

Tyvärr är flyktingmottagning inte en av grenarna där vi är duktiga. Vi hamnar på plats 287 av 290 kommuner när det gäller antalet mottagna flyktingar. Miljöpartiet Kävlinge har tittat på de möjligheter som finns i vår kommun och som bidragit till att vi fick kvalitetspriset:

 • Kävlinge har en bra skola med utrymme att ta emot barn och ungdomar.
 • Kävlinge har goda förbindelser med Malmö och Lund för de lite äldre ungdomarna som går på gymnasiet eller vill träffa likasinnade.
 • Kävlinge har ett rikt idrottsliv med föreningar som gärna tar emot nya ungdomar och hjälper till att förenkla integrationen.
 • Kävlinge har goda möjligheter att ta emot ungdomar och vuxna för den inledande svenskundervisningen på Lärcentrum, där det finns kapacitet.
 • Kävlinge har fått goda betyg för sitt näringslivsklimat.

Kävlinge har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och företagare. Tillsammans kan vi skapa lösningar för att snabbt få ut människor i praktik och arbete.

 • Kävlinge behöver mer personal – nytillskott kommer att behövas både inom vård och omsorg och inom skola och förskola.

När det nu blir trångt i alla kommuner stiger kostnaderna för Kävlinge, eftersom vi placerar ”våra” flyktingar i andra kommuner. Vad är då problemet? Jo, bostäder! Ständigt detta. Men kan vi vara duktiga på allt annat, borde vi kunna vara duktiga även på att ordna fram bostäder. I väntan på fortsatt byggande och exploatering ser vi i Miljöpartiet att det även på den här punkten finns möjligheter i vår kommun:

 • I nya Stationsstaden i Kävlinge finns en färdig detaljplan för bostäder men allt kommer inte att bebyggas med det samma. Att snabbt få upp tillfälliga (2-4 år) bostäder borde inte en administrativ omöjlighet.
 • Vid Julius Hanssons gård i Lödde finns ett område för flerfamiljshus som inte verkar bli exploaterat på ett tag. Även här skulle man kunna sätta upp tillfälliga bostäder.
 • Det finns flera tomma byggnader med bostads- eller hotelltillstånd som med en relativt liten insats skulle kunna användas som permanentbostäder, typ HVB-hem, för ensamkommande eller familjer.
 • Kommunen har enligt lag rätt att köpa bostadsrätter och nu är det kanske läge att utnyttja den möjligheten. För bostadsrättsföreningar är kommunen en av de säkraste delägare man kan få.
 • Många kan erbjuda plats i sina bostäder, men vet inte hur man ska komma i kontakt med behövande. Kommunen skulle kunna öppna en förmedling.

Vi tror på Sverige, vi tror på att Kävlinge kan göra mer för svensk öppenhet. Vi vet att både vilja och möjlighet finns. Nu är det dags för oss i Kävlinge att kavla upp ärmarna och visa oss värdiga det kvalitetspris vi fått!

Miljöpartiet de gröna Kävlinge

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: