Mer miljö och medmänsklighet i EU

En grön våg sveper över Europa. Röstar du på Miljöpartiet är du en av många som bidrar till att EU driver en starkare klimatpolitik och står upp för mänskliga rättigheter.

Klimat

EU måste leva upp till löftena i Parisavtalet. Vi vill införa en maxgräns för hur mycket varje EU-land får släppa ut, en så kallad utsläppsbudget. 

Miljö

Natur, hav, skogar och hotade arter behöver skyddas. Vi vill sätta stopp för engångsartiklar av plast och onödiga mikroplaster i till exempel smink.  

Energi

Kol, kärnkraft, olja och fossilgas är omodernt och skadligt för klimatet. EU måste ställa om till 100 procent förnybar energi. Det ger miljövänlig el och skapar nya jobb.

Tåg 

Det ska vara lätt att resa klimatsmart. Tåget ska bli ett snabbare, smidigare och billigare. Vi vill ha nattåg till Europa och knyta samman EU med snabbtåg. 

Demokrati

Våra skattepengar ska inte finansiera regeringar som attackerar demokratin. Länder som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter ska inte kunna få del av EU:s pengar. 

Jämställdhet

#Metoo blev en ögonöppnare för många. Vi tänker ställa krav så att alla företag, universitet och skolor i EU tar sitt ansvar och arbetar för att förhindra trakasserier och övergrepp. 

Hav, vatten och fiske

Allt liv på vår planet är beroende av haven. Vi kommer att arbeta för ett hållbart fiske och vill förbjuda bottentrålning. 

Djur

Djurskyddet måste stärkas. Vi vill skärpa kraven på djurtransporter, avveckla all pälsfarmning och säkra att länder kan införa avgift på importerat fulkött där antibiotika använts i onödan på djuren. 

Migration och lika rätt.

Alla EU-länder måste hjälpas åt att ge fristad till den som flyr. Vi vill skärpa reglerna mot vapenexport, stärka biståndet och att människor som måste fly ska kunna använda lagliga och säkra vägar.

Läs hela vår valmanifest inför EU-valet!

Miljöpartiet nära dig

Vi finns i hela landet. För att läsa om vår lokala politik kan du välja kommun här.