Korridorsnytt vecka 6

Vårt oppositionsråd Mia Sköld avslöjar vad som händer i maktens korridorer djupt inne i Norrköping rådhus...

I maktens korridorer Norrköpings Rådhus

Så har ännu en händelserik vecka förflutit. Inte fullt så hysterisk som den förra men absolut tillräcklig för att man ska känna att man har något vettigt att pyssla med. Känner just nu att det faktiskt blivit lite för kort tid vid datorn.

I måndags var jag på en föreläsning om religioner i Sverige idag. Den var väl i och för sig bra, men gav mig inte något nytt egentligen.
Därefter var det beslutsmöte med Kommunstyrelsen och på kvällen hade vi styrelsemöte. Det blev en lång dag alltså.

Tisdagen startade med KS-beredning där två frågor av lite mer intressant art dryftades. En fråga handlade om antalet ledamöter i pensionärsrådet, funktionshinderrådet, brottsförebyggande rådet och integrationsrådet. Den frågan handlade också om hur deltagarna i dessa råd ska utses. Det har tidigare skett i nämnderna men ska nu väljas i KS. Majoriteten vill också skära ned antalet deltagande politiker ganska rejält i pensionärsrådet och i funktionshinderrådet. Det har jag motsatt mig. Jag tycker det är demokratiskt fel att minska antalet ledamöter och jag har ett annat förslag som jag ska skicka till Lasse Stjernkvist innan jag lämnar borgen för idag.
Den andra intressanta frågan handlade om vad vi ska göra med Esterön. Här kommer det säkert bli en rejäl diskussion som jag tänker vara med i.
På eftermiddagen bjöd KF:s presidie in till utbildning kring organisation och styrning.

I onsdags var vi i Linköping på SKL:s konferens om utsatta EU-medborgare, eller tiggare som vi normalt brukar kalla dem. Det var väl en rätt bra konferens och jag tycker det är bra att frågan lyfts upp och diskuterats. Dock anser jag att det saknades problematisering i frågan. Det är faktiskt väldigt många medborgare i Sverige som inte tycker om att vi satsar skattepengar på dessa fattiga människor. Vi måste akta oss så det inte blir en ny invandringsmissnöjesdebatt, en ny surdeg som missnöjesjäser och ger Sverigedemokraterna nytt vatten på sin kvarn.
På kvällen träffades medlemmar ur interreligiösa rådet för att prata om vidare samarbete med kommunen.

I går, torsdag skrev jag en debattartikel om skolfrånvaro och sedan åkte jag till Linköping för att vara med på mitt första möte i styrelsen för Östgötamusiken. Det kommer att bli ett trevligt uppdrag.

Idag har jag skrivit en interpellation där jag frågar hur arbetet går med de förslag de unga kommunutvecklarna kom med i somras och så håller jag på med grävandet inför en artikel om solel och en om rötslam på våra åkrar. Jag har satt Michael på att spana in Esterön inför framtida diskussioner och vi har tillsammans skrivit en motion om gratis simskola på loven.

I lördags hade jag min artikel om etanol i Folkbladet, i måndags kom den i Norrköpings tidningar och idag hade NT med min artikel om offentliga toaletter. Vi syns!

Mia Sköld, Oppositionsråd 

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: