Lise Nordin

Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Samtal om energipolitik med elever på en skola i Skövde.
Lises hjärtefrågor

Energi.

I vårt Sverige glittrar solceller på taken och till havs står parker med vindkraftverk. Nu är det dags att byta från kärnkraft och fossil energi till hundra procent förnybart!

Klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer. Vi vill öka takten för att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland.

”Klimathotet är mer akut än någonsin. Samtidigt har vi aldrig haft så mycket kunskap om vad som behöver göras.”

Lise Nordin

Mer om Lise Nordin

Lise Nordin om politik

Jag är politiker därför att jag vill att samhället tar ett större ansvar. Det är fantastiskt med alla människor som i sin vardag är miljöhjältar. Men det räcker ju inte.

Framtiden behöver ett samhälle där alla ges möjlighet att leva miljövänligt genom exempelvis utbyggd kollektivtrafik, klimatsmart mat och energisnåla bostäder.

Prylkonsumtion tycks inte öka människors lycka och kvinnor reser mer kollektivt än män. Detta är kunskap som forskningen ger oss.

Som utbildad miljö- och samhällsvetare tycker jag det är politikens ansvar att använda just den kunskap forskningen ger, när vi fattar beslut. På så vis kan vi lägga förslag på sänkt moms på tjänster istället för prylar och se att trafikfrågor också handlar om jämställdhet.

Personligt

Jag är som nöjdast då jag umgås med vänner och lyssnar på reggae. Jag tror att många människor längtar efter mer tid att bara leva.

Politikens mål måste vara att ge människor möjligheter till livskvalitet. Det är onödigt att det i Sverige finns många som mår dåligt av att vara utan jobb samtidigt som andra jobbar för mycket. Det rimliga är att dela på jobben.

Min uppväxt på landet och flytt till Göteborg gav mig insikt i hur stad och land skiljer i möjligheter att ställa om till ett hållbart samhälle. Och att bådas bidrag är lika viktiga.

Som politiker vill jag sträva efter ett mer hållbart samhälle med ökad livskvalitet för människor. Med kunskap som verktyg kan vi nå dit.