Martin Karlsson

Ersättare i Kommunfullmäktige och i Fritidsnämnden, Valberedningen MP Luleå

Martins hjärtefrågor

Miljö.

Vi vill ha en hållbar värld, där alla kan leva goda liv. Vi vill skydda skogen, haven och den biologiska mångfalden. Vi vill satsa på ekologisk mat, förnybar energi, hållbara transporter och grön ekonomi.

Folkhälsa.

Jämställdhet och jämlikhet.

”Den gröna partigruppen står enad i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Vi kommer alltid att vara en röst för jämställdhet, mot diskriminering, och för alla människors rätt att röra sig fritt i Europa.”

Mer om Martin Karlsson

Martin Karlsson om politik

 • Miljöpartiet i Luleå vill arbeta för ett hållbart, modernt och kreativt Luleå. Jag vill lyfta några punkter från vårt valmanifest som mina profilfrågor i Luleå:
 1. Köttfrimåndag på kommunens tallrikar
 2. Skapa ett Luleå där unga kvinnor trivs och vill stanna
 3. Bygga fler utomhusgym även i centrum

 

 • Jag anser att politk handlar om en gemensam strävan mot ett gott liv och där val och prioriteringar görs utifrån definitionen av gott liv. Mina val och prioriteringar kommer från ett gott liv i solidaritet med:
 1. alla världens människor
 2. kommande generationer
 3. djur, natur och det ekologiska systemet.

 

 • Jag är övertygad om att olikheter berikar, att nyfikenhet på den nästa skapar gemenskap och att jämlikhet och jämställdet är fundament för ett gott samhälle. Jag är feminist. 

 

 • Jag tror på en starkare koppling mellan vetenskap och politik och att vi alla tjänar på att minska ojämlikheterna i samhället. 

 

 • Jag anser att vi först är medborgare, sedan konsumenter - inte tvärt om. Att ekonomi (från grekiskan med betydelsen ”hushållning” och ”förvaltning”) är underordnat de ekologiska förutsättningarna vi har på vårt jordklot. 

 

 

 

Personligt

 • Jag är en grön visionär. Som medborgare och politiker har jag en möjlighet att gå före och visa vägen. Jag tror att förändringen börjar hos oss själva, eller som Mahatma Ghandi lär har sagt: ”Var själv den förändring du vill se i världen”. 

 

 • Jag är född i Sverige, jag har jobb och jag är en vit man. Det innebär att jag är lyckligt lottad och mina medfödda egenskaper ger mig fördelar. Jag har därför har jag valt att avsätta en viss del av min lön till välgörande ändamål. Jag stödjer Amnesty, Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Miljöförbundet Jordens Vänner, reSurge, Oxfam, WaterAid och Barnfonden. Jag har klimatkompenserat mina årliga klimatgasutsläpp sedan några år tillbaka, men med en viss tvekan så slutar jag nu (2015-11-15) att göra det, då det är oklart om dess betydelse. 

 

 • Jag källsorterar och jag köper ekologiskt och rättvisemärkt så ofta det går. Jag äter vegetariskt men med inslag av någon sill och musslor då och då. Jag flyger inte på semester och tar cykeln eller bussen till jobbet de allra flesta dagarna. Detta gör mig inte bättre eller sämre än någon annan, utan jag vill inspirera till ett gott liv trots vissa inskränkningar. 

  

 

CV

 • Nuvarande uppdrag
 1. Ersättare i Kommunfullmäktige
 2. Ersättare i Fritidsnämnden
 3. Ordinarie i Valberedningen MP Luleå

 

 • Tidigare uppdrag i urval
 1. Styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Ekerö och Umeå
 2. Ordförande för Umeå Akademiska Miljöförening (UMAM)
 3. Vice Ordförande i Miljöaktivastudenter i Karlstad (MASK). 

 

 • Arbete i urval

Förnärvarande arbetar jag som doktorand på Luleå Tekniska Universitet. Tidigare har jag arbetat på LTU som universitetsadjunkt, på Håll Sverige Rent och som egenföretagare. Jag är utbildad beteendevetare. För mer information se LinkedIn