Peter Eriksson

Biståndsminister

Peter Eriksson
Peters hjärtefrågor

Bistånd och global rättvisa.

Sveriges bistånd ska vara hållbart och skapa förutsättningar för fattiga människor att leva bättre liv. Vi ska gå före för att möta klimatutmaningen, utrota fattigdom och driva på för fred och stabilitet i världen.

Demokrati och politik.

Demokrati ska inte tas för given. Vi måste varje dag skydda och stärka den. Det samma gäller öppenheten i Sverige och Europa.

Klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer.

Bostäder.

Alla behöver någonstans att bo. Sverige ska fortsätta ha en ambitiös och grön bostadspolitik. Vi vill bygga fler klimatsmarta bostäder, för alla grupper i samhället.

”Sverige ska bygga mer, klimatsmart och hållbart”

Peter Eriksson

Mer om Peter Eriksson

Personligt

Lars-Johan Peter Eriksson föddes den 3 augusti 1958 i Tranås, växte upp i Strängnäs och är numera bosatt i Kalix kommun.

Peters intresse för natur och miljö sträcker sig långt tillbaka. Han har bland annat, tillsammans med Åke Aronson, skrivit boken Djurens spår (Bonniers, 1990, ISBN 91-34-51018-4).

Peter har varit med i Miljöpartiet sedan 1982 och nära följt dess väg från marginaliserat parti utanför finrummen till dagens Miljöparti med verkligt politiskt inflytande och siktet inställt på regeringskansliet. Bland annat var Peter huvudförfattare till Miljöpartiets första sammanhängande partiprogram som antogs 1994.

Peter var riksdagsledamot för Miljöpartiet redan 1994–1998 och satt då i konstitutionsutskottet. 1998 lämnade han riksdagen för att bli kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kalix kommun fram till 2004. Han blev åter invald som riksdagsledamot 2002, då han också blev vald till språkrör för partiet tillsammans med Maria Wetterstrand.

Peters engagemang för demokratifrågor fick ett tydligt avtryck i kommunpolitiken i Kalix. Som ledare för en sexpartikoalition drev han ett antal demokratiprojekt i kommunen; bland annat genomfördes e-folkomröstningar och kommunala rådslag. I Kalix kommunval 2002 resulterade detta i ett valresultat för Miljöpartiet 43,7%, partiets bästa resultat någonsin.

Som ledamot av regeringens grundlagsutredning kunde sedan Peter fortsätta sitt engagemang för demokratifrågor. Där drev han framförallt en förstärkning av integritetsskyddet i grundlagen.

2014 blev Peter invald som ledamot av Europaparlamentet. Där var han ordinarie ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Han var också suppleant i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Peter satt under tiden som parlamenstledamot i den gröna partigruppens styrelse och var delegationsledare för Miljöpartiets ledamöter i Europaparlamentet.

Sedan maj 2016 är Peter bostads- och digitaliseringsminister i Sveriges regering.