MP insändare mat

Barn och äldre förtjänar bättre mat

Maten tar vi oftast för givet. Väldigt få personer lägger sig hungriga i Sverige. Men sommarens heta väder och torka visar att mat och klimat hör ihop. Plötsligt står det klart för oss att djur på lantgårdar inte har tillräckligt med foder, att djur nödslaktas när fodret torkat bort och att vi ska stödja bonden genom att köpa svenska produkter. När klimatet förändras och åkermarken torkar så är det mat som inte kan produceras.

Miljöpartiet har beslutat om ett matpolitiskt program i Sigtuna kommun. Programmet innebär att på tio år ska ekologisk mat fördubblas, matsvinnet ska minska kraftigt och matens klimatpåverkan ska minska.

Under lång tid har maten utvecklats till en anonym produkt eller en sidosyssla som många vill ha överstökad. Maten till våra äldre transporteras och är portionsförpackad långt borta och ser närmast konstgjord ut. Elever skyndar sig igenom mat de inte gillar i en matsal de inte trivs i. Undernäringen bland äldre i äldreomsorgen är oroväckande stor.

Miljöpartiet vill vända den utvecklingen och ta nästa steg i Miljöpartiets matpolitik:

Maten ska vara lokalt odlad, ekologisk och klimatsmart och fri från gifter och antibiotika.

Matsalar ska rustas upp till trivsamma miljöer att äta i. Maten måste vara fräsch och god och ska kunna ätas i lugn och ro.

Flytta matlagningen närmare människan. Mat som lagas på plats är godare, varmare och färskare. Vi vill se flera tillagningskök i Sigtuna kommuns förskolor, skolor och äldreboenden nästa mandatperiod.

Lär känna maten. Vi vill se ett Sigtuna kommun där alla barn vet vad förskolans kock heter. Eleverna ska känna till matens resa från jord till bord.

Vi måste värna jordbruket för en hållbar framtid där samarbete mellan lantbruket och kommunen blir en garanti för kvalité och ansvar. Potatis till sillen från en gård inom kommunen kan bli en självklarhet. Den matpolitiken kommer Miljöpartiet att arbeta för.

 

 

Karolina Windefalk och Jan Franzén, språkrör för Miljöpartiet i Sigtuna

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: