Våra toppkandidater riksdag och region

Våra toppkandidater riksdag och region

Valet 2022

Riksdag

Jacob Risberg, Foto: Dan Pettersson

1. Jacob Risberg

Presentation: Klimatkonsult, 49 år, Knivsta

Nämn tre viktiga frågor som du brinner för politiskt:

 1. Snabba på omvandlingen till ett klimatsmart och fossilfritt samhälle bl.a. genom kraftfullare klimatmål som är styrande både för myndigheter och alla politiska beslut, och genom att införa incitament som gör att alla kan bli en del av omställningen oavsett miljöengagemang. Det ska bli lätt att göra rätt och dyrt att göra fel.
 2. Stärka demokratin i Sverige och utveckla demokratin i resten av världen genom att satsa på demokratiska institutioner, kultur och mänskliga rättigheter.
 3. Återupprätta ett medmänskligt samhälle som tar hand om de mest utsatta oavsett ursprung.

Varför blev du miljöpartist?

För att få utlopp för mitt engagemang och min kunskap om klimat- och demokratifrågor.

Kontaktuppgifter

Mejl: jacob.risberg@mp.se

Facebook: www.facebook.com/JacobRisbergMP

Andrea Byding, Foto: Dan Pettersson

2. Andrea Byding

Presentation: Nationalekonom, 25 år, Uppsala

Nämn tre viktiga frågor som du brinner för politiskt:

 1. Det blir mer bråttom för varje dag att stoppa klimatkrisen. Jag har varit aktiv i Fridays for Future och varit med och arrangerat flera av klimatstrejkerna i Uppsala. Men för att demonstrationerna ska göra skillnad måste det finnas politiker som är beredda att lyssna på dem. Där insåg jag att det bästa jag kan göra är att själv kandidera så att vår generation faktiskt får en röst när de viktiga besluten för klimatet ska tas. Jag vill bland annat driva en bindande koldioxidbudget och klimatskatter med utdelning till medborgarna.
 2. Det jämställda samhället kommer inte skapas av sig själv. Snarare ser vi hur motståndet mot de feministiska reformerna blir allt hårdare. Jag vill fortsätta ta kampen för att få stopp på våldet mot kvinnor och hbtq+-personer, för att få slut på de strukturella löneskillnaderna, för att införa ett tredje juridiskt kön – bland mycket annat. Och sedan är det verkligen dags för en individualiserad föräldraförsäkring.
 3. I Sverige 2021 är rasismen på frammarsch. När rasismen blir normaliserad, normaliseras också diskrimineringen. Vi kan aldrig acceptera det. Vi behöver fortsätta att stå upp mot förskjutningen av vilka åsikter och beteenden som anses normala. Men, antirasism är inte bara något vi behöver stå upp för, utan en politisk fråga som vi behöver driva med nya politiska idéer och skarpa förslag. Därför vill jag införa jämlikhetsdata, stärka lagstiftning och resurser för att arbeta med hatbrott och diskriminering samt driva politik som minskar boendesegregation och skapar en tryggare arbetsmarknad.

Varför blev du miljöpartist?

Jag hade länge gått med en känsla att jag inte bara kunde stå och titta på när klimatkrisen fortskred – jag var tvungen att känna att jag gjorde allt jag kunde för att snabba på omställningen medan tid fortfarande fanns. “If you don’t like the news – go out and make some of your own”.

När jag gick på mitt första möte som 17-åring var det som att en helt ny värld öppnade sig. Det var fantastiskt att komma till ett sammanhang där alla tror på något bättre och hade samma visioner för framtiden som jag. Som tror gott om människor och som vill skapa ett vänligare och med inkluderande samhälle.

Jag tilltalades av att den gröna ideologin inte ställer några grupper eller intressen framför andra. Alla jordens människor, inte bara de i vårt eget land, ingår i vår solidaritet. Att alla människor är lika mycket värda borde inte bara avspeglas i ord utan även i de politiska prioriteringarna – och där står MP stadigt. Det är inte alltid lätt att vara en röst för de som ingen röst har – djuren, naturen och samhällets svaga. Men det är vår skyldighet att vara den rösten.

Kontaktuppgifter

Facebook: Kryssa Byding till riksdagen
Instagram & Tiktok: @kryssabyding

Region

Hans Wennberg, Foto: Dan Pettersson

1. Hans Wennberg (mellersta listan)

Presentation: Regionråd/kommunikatör, 54 år, Älvkarleby.

Nämn tre viktiga frågor som du brinner för politiskt:

 1. Hälsa – att arbeta proaktivt för bättre folkhälsa är mycket viktigt för välmående i allt från den enskilde till samhället i stort samt att det möjliggör att vårdresurser kommer de bäst behövande till del.
 2. Rättvisa – att var och en oavsett funktionalitet ska kunna leva ett fullgott liv och vara aktiv i samhället. Funktionsrätt ligger mig mycket varmt om hjärtat.
 3. Klimat-o-miljö – att göra det lätt, enkelt och möjligt att vara klimatsmart för aktivt minskad klimat- och miljöbelastning både för individ, organisation och på samhällsnivå. Klimat- och miljöfrågorna är livsviktiga.

Varför blev du miljöpartist?

Jag blev miljöpartist för att det är det enda parti som har ett holistiskt synsätt.
Den direkta anledningen till att jag blev aktiv miljöpartist var en förskolefråga med anledning av min dotters autism.

Kontaktuppgifter

Mejl: hans.wennberg@mp.se
Instagram: instagram.com/hassemannen
Facebook: www.facebook.com/hans.wennberg/
Mobil: 0761104404

 

Jenny Lundström, Foto: Dan Pettersson

1. Jenny Lundström (norra listan)

Presentation: Veterinär, 55 år, Tierp

Nämn tre viktiga frågor som du brinner för politiskt:

 1. Klimat: Utveckla kollektivtrafiken och regionens prioriteringar i länets infrastruktur ska utgå från klimatmålen.
 2. Hållbarhet: Regionen ska ta sitt fulla ansvar för genomförande av Agenda 2030. Alla ska med när länet ställer om!
 3. Hälsofrämjande samhälle: Nära vård och en samhällsplanering som främjar hälsa. Planera för nära natur och cykelvägar för bättre folkhälsa. Prioritera tillgänglighet till den nära vården.

Varför blev du miljöpartist?

Gick med i MP på 1990-talet efter lång tid i miljörörelsen. Politiken påverkar utvecklingen mycket mer än en förening, det är då vi når verklig förändring. Upptäckte då att man inom politiken påverkar utvecklingen enormt mycket mer än om man är aktiv i en intresseförening, det är i politiken vi når verklig förändring.

Kontaktuppgifter

Mejl: jenny.lundstrom@mp.se

Blogg: jennylundstrom.wordpress.com

 

Gunnel Bergman, Foto: Dan Pettersson

1. Gunnel Bergman (södra listan)

Presentation: Kantor, 67 år, Enköping

Nämn tre viktiga frågor som du brinner för politiskt:

 1. Hälsa för kropp och själ inkluderande tillgång till kultur- frilufts- och föreningsliv
 2. Hållbart samhällsbyggande såväl för stad som för levande landsbygd
 3. Hållbart företagande

Varför blev du miljöpartist?

Jag var partilös tills jag röstade på och sedan anslöt mig till Miljöpartiet. Grön ideologi, som den sammanfattas i de tre grundpelarna, motsvarar mitt sätt att se på naturen, på världen och oss människor, på nuet och framtiden.

Kontaktuppgifter

Mejl: gunnel.bergman@mp.se
Facebook: www.facebook.com/gunnel.bergman
Instagram: gunnels_grona

Relaterade nyheter

Uppsala län, 1 oktober 2022

Särskild mottagning ska ge äldre rätt vård

Örebro län, 30 september 2022

Camilla Hansén blir MP:s nya utbildningspolitiska talesperson

Västra Götaland, 29 september 2022

MP, S och V vill bilda rödgrön ledning i regionen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter