Social rättvisa

Social rättvisa

Vi miljöpartister vill ge förutsättningar för att den enskilde ska kunna skapa sig en framtid att tro på och att vi tillsammans utvecklar samhället och den hållbara staden. För den som kommer ny till Sverige oavsett som barn eller vuxen måste det finnas snabba vägar in i det svenska samhället. Vi vill att undervisningen i svenska för invandrare (SFI) och samhällsinformation som bedrivs ska vara av hög kvalitet och ge verktygen till att snabbt kunna etablera sig i Västerås. Vidare vill vi säkerställa att det finns resurser hos överförmyndaren och socialtjänsten för att ge de ensamkommande barn som kommer så goda förutsättningar som möjligt.

Vi ser att klyftorna ökar i samhället, fler barn riskerar att växa upp under ogynnsamma förhållanden, vilket på sikt kan riskera att leda till att den unge dras in i kriminalitet. Därför vill vi satsa ännu mer på tidiga förebyggande insatser i dessa familjer, för att ge det stöd dessa familjer behöver. Vi ser även en trend med att många västeråsare hamnar i långvarig arbetslöshet och försörjningsstöd. Därför vill vi fortsätta satsa på och utveckla exempelvis välfärdsjobb. För den som har hamnat i kriminalitet men vill hoppa av måste det finnas en effektiv avhopparverksamhet som kan kliva in i precis rätt tid.

Den strukturella hemlösheten måste bekämpas. Vi behöver ha fler bostäder som fler kan efterfråga men även ett utvecklat boendestöd till de som behöver extra stöttning för att klara av att bo själva.

Det finns många grupper av utsatta människor i samhället som riskerar att bli osynliga eller glömmas bort. Här vill vi lägga ett extra fokus på kvinnor som lever i missbruk, ofta är detta även kombinerat med hög risk för att bli utsatt för våld i nära relationer. Här behöver nya behandlings- och boendeformer utvecklas.

Beroende av droger, alkohol eller spel om pengar orsakar stor utsatthet och ohälsa i samhället. Det offentliga behöver förbättra vård, stödinsatser och prevention för att säkerställa att personer får rätt hjälp i rätt tid. I dagsläget har kommunen och regionen ett delat ansvar, Miljöpartiet driver att regionerna ska ta över helhetsansvaret av behandlingen av beroendesyndrom. Tills en sådan förändring sker måste samarbetet stärkas och evidensen i insatser som socialtjänsten och kommunen ger förbättras.

Vi tror på kraften hos civilsamhället. I en del fall har civilsamhället bättre förutsättningar att nå fram till enskilda individer än kommunen, och på så sätt bli en väg in för personer som behöver stöd. Kommunen ska vara en aktiv partner till civilsamhället exempelvis genom så kallade IOP (idéburet offentligt partnerskap).

Därför vill vi under perioden 2022-2026:

  • utveckla och stärka upp kvaliteten inom SFI och samhällsorienteringen
  • satsa på fler välfärdsjobb, för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden
  • utveckla och stärka upp avhopparverksamheten, för personer som fastnat i kriminalitet
  • se över hur fler bostäder kan tillskapas för att motverka strukturell hemlöshet med särskilt fokus på unga och personer i behov av förstärkt stöd
  • skala upp användandet av IOP (idéburet offentligt partnerskap) för att ytterligare kunna vara en aktiv part gentemot civilsamhället
  • stärka arbetet för att stötta och behandla människor med beroendesjukdom, samt förbättra samarbetet med regionen
  • skapa ett skyddat boende för kvinnor med beroendesjukdom.

Nyheter på Social rättvisa

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter