Detta vill Miljöpartiet göra för ett bättre skydd av djuren och friskare, lyckligare djur i hela EU.
1. EU-kommissionen måste sätta press på de länder som bryter mot reglerna
– Kommissionen kan agera mot länder som bryter mot reglerna genom att till exempel utdöma böter. Men då måste någon sätta press på kommissionen att agera.
– MP kommer att satsa på opinionsbildande arbete i parlamentet. Genom resolutioner, brev, möten, debatter, samarbete med djurrättsorganisationer kan vi lyfta frågan och få kommissionen att agera. Det är bl.a. så vi i MP har fått kommissionen att arbeta hårdare mot olagligt fiske globalt, och vår parlamentsledamot Carl Schlyter skrev redan 2013 till kommissionen om förekomsten av svanskupering i strid med EU-regelverket.
– Den svenska regeringen måste också agera tuffare. Nyligen skrev landsbygdsminister Eskil Erlandsson ett brev till kommissionen (efter direkt uppmaning från MP), men det innehöll inte tillräckligt tuffa krav.
2. Nya djurskyddslagen
– EU-kommissionen kommer inom det närmsta året att föreslå en ny djurskyddslag för EU. EU-parlamentet ska arbeta med att förändra detta förslag.
– MP kommer att kräva strängare minimikrav på djurskydd, bland annat större utrymmen för varje gris, rätt till naturligt beteende och max 8 timmars djurtransporter – så att djuren mår bra och det behövs mindre antibiotika. Det är smartare att transportera styckat kött än levande djur.
Vi kräver också att EU-kommissionen ska lägga fram ett lagförslag om minimiregler för mjölkkor, t.ex. så att alla kor får gå ute på bete på sommaren. En sådan lag finns inte idag.
– Vi kommer också att kräva tydliga sanktioner mot länder som bryter mot reglerna, till exempel: Om ett land bryter mot regelverket ska man få böter och om EU-fonder inte används på tänkt sätt ska man inte få några pengar från fonden eller behöva betala tillbaka. Böter ska också utdömas till länder som inte har nationella kontrollsystem och därmed gör att lagstiftningen inte följs, vilket vi vid flera tillfällen redan har påpekat för Kommissionen.
3. Inget handelsavtal med amerikanskt fulkött
– I USA är djurhållningen generellt sämre och det används ännu mer antibiotika. Bland annat använder man i USA antibiotika i foder för att grisarna ska växa snabbare, vilket förbjöds i Sverige 1986 och i EU 2006.
– Andra exempel på hur djurhållningen är sämre i USA är klortvättade kycklingar, hormonkött och omärkt GMO-mat.
– EU och USA förhandlar nu om ett handelsavtal. Amerikanska jordbruksindustrin hotar stoppa avtalet om det bygger på försiktighetsprincipen, det vill säga att det ska räcka med en välgrundad misstanke om att ett ämne är farligt för att man ska förbjuda det. MP kommer att säga nej till avtal om det ger tillträde till amerikanskt kött utan krav på bättre djurskydd och mindre antibiotikaanvändning.
4. Ursprungsmärkning av korv och andra färdigprodukter
– EU-kommissionen kommer snart att presentera nya detaljregler för ursprungsmärkning av kött i korv och lasagne och andra färdigprodukter.
– MP kräver att även färdigprodukter ska märkas med var djuret är fött, uppfött och slaktat. Om kommissionens förslag inte innehåller märkning av alla tre kommer vi att protestera och säga nej till förslaget.
5. Djur-smittskyddslagen
– Vi kräver att man arbetar med förebyggande smittskydd istället för att ge antibiotika till friska djur.
– EU-parlamentet röstade nyligen om en ny smittskyddslag för djur. Denna lag återkommer snart i samband med förhandlingar med ministerrådet.
– Miljöpartiet har särskilt arbetat för att antibiotikaresistenta bakterier hos såväl lantbruksdjur som fisk från fiskodlingar ska räknas som en sjukdom som omfattas av skyddsreglerna, alltså att smittade djur inte får transporteras över gränserna.
6. Antibiotika ska säljas av apotek, inte veterinärer
– I många länder tjänar veterinärer stora pengar på att sälja läkemedel, och detta utgör ofta 50–80 % av veterinärens inkomst. För många veterinärer finns det alltså ett ekonomiskt incitament att förskriva mer antibiotika än nödvändigt. Vi vill att försäljning av antibiotika och läkemedel ska skötas av apoteken. Så är det i Sverige och så borde det vara i hela EU.
7. Upphandling
– Svenska skolor och sjukhus ska inte servera kött som inte är producerat med minst svensk standard och enligt EU:s regelverk.
– Tack vare en ny EU-lag kan kommuner nu lättare ställa krav på t.ex. lokalproducerad mat i upphandling. Detta har vi gröna arbetat för i EU-parlamentet. Det är nu upp till svenska kommuner att genomföra detta. Staten behöver förbättra stödet till kommunernas upphandling, i stället för att försvaga det.
8. Mer pengar till fler kontroller och tester
– I Sverige vill MP satsa pengar på fler tester. Idag testar man i Sverige kött för resistenta bakterier och medicinrester, men detta görs bara på det som produceras i Sverige och det som importeras från länder utanför EU.
– Vi vill att Livsmedelsverket ska börja göra stickprover även på EU-kött. På det sättet kan de upplysa konsumenter om antibiotikarester i kött och dålig djurhållning i andra länder.
– Vi vill fortsatt ha oberoende veterinärer som kontrollerar slakterier och inte ökad egenkontroll.
Vi har kämpat för detta hela tiden. Andra först nyligen.
– I Miljöpartiets EU-valmanifest står det att vi vill ” höja och utvidga minimikraven på djurhållning så att djur inom hela EU får rätt att bete sig naturligt. Djurtransporter ska begränsas till maximalt åtta timmar. Osund avel som skapar lidande för djuren måste stoppas liksom rutinmässig användning av antibiotika när djuren inte är sjuka”
– Centerpartiet, t.ex., är svagare. I deras valmanifest står att de vill stärka djurskyddet, men berättar inget om hur, och de nämner inte rutinmässig användning av antibiotika. Finns att läsa här.