Tidöavtalet i EU är en mardröm för klimatet

Tidöavtalet är klimatets värsta mardröm. Nu vill högern exportera SD-samarbetet till EU, och valet i juni kan vara avgörande för våra klimatmål. Sverigedemokraternas våta filt över Rosenbad riskerar att också läggas över Bryssel om vi inte är tillräckligt många som gör motstånd, skriver Alice Bah Kuhnke (MP), Pär Holmgren (MP) och Isabella Lövin (MP) på Aftonbladets debattsida. 

I kristider vänds blickarna mot oss politiker. Hur vi agerar när krisen kommer skapar inte bara ett motståndskraftigt samhälle, utan även en motståndskraftig demokrati. Utan politiska lösningar som på riktigt löser samhällsproblemen, minskar tilliten och ökar misstroendet mot demokratin. Det är livsfarligt.

Därför borde alla reagera med fasa på vad som håller på att hända. Tidöavtalet kan nämligen bli verklighet även i EU. Moderaternas och Kristdemokraternas grupp (EPP) är den största i EU-parlamentet, och rör sig högerut. Sverigedemokraterna hymlar inte med sina ambitioner att exportera Tidöavtalet till Europa. Ett Tidöavtal i Europaparlamentet vore inte bara en katastrof för klimatet, utan även för demokratin, jämställdheten och de mänskliga rättigheterna i EU.

SD:s vetorätt ett haveri för klimatet

Det svenska exemplet borde avskräcka, inte inspirera. Att ge Sverigedemokraterna vetorätt över klimatpolitiken i Sverige har resulterat i havererade klimatmål och ökade utsläpp. Nu kan detsamma ske i hela EU.

Låt oss ge några konkreta exempel:

  • Krav på paus för ny klimatpolitik när EPP rör sig högerut. Redan förra året krävde Ulf Kristersson tillsammans med andra konservativa stats- och regeringschefer ett stopp för nya klimatlagar. Hans europeiska partigrupp EPP går till val på att riva upp befintlig klimatlagstiftning när de vill skrota förbudet av försäljning av nya fossilbilar 2035. Även Ursula von der Leyen (EPP), som kandiderar till ytterligare en mandatperiod som EU-kommissionens ordförande, öppnar för att samarbeta med Sverigedemokraternas grupp.

    Vi har under mandatperioden följt och granskat hur M och KD faktiskt röstar, inte bara vad de säger. Och trenden är tydlig. Granskningen av tusentals omröstningar visar att M och KD successivt rört sig närmare SD och ytterhögern. Utvecklingen bekräftas också av Naturskyddsföreningen, som ger M, KD och SD bottenbetyg i klimatpolitiken. Det är en skrämmande utveckling som riskerar förvärras efter valet.

  • När M och KD går högerut, går SD ännu längre. Nyligen släppte Europaportalen en granskning av över 2000 omröstningar som talar sitt tydliga språk. SD är det svenska parti som avviker mest från sin egen grupp, och röstar istället som den yttersta högern. I frågor som miljö och energi röstar de mer som det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) än vad det polska partiet Lag och Rättvisa (PiS) gör, vilket säger en hel del. Dessutom går SD:s toppkandidat Charlie Weimers till val på att riva upp EU:s klimatmål, och EU:s klimatpaket Fit for 55.

Vi är många som sedan Tidölaget tog över Rosenbad har satt vårt hopp till EU och klimatpaketet Fit for 55 – som även om det inte är tillräckligt ambitiöst, trots allt är ett ljus i klimatmörkret. Men vilka klimatambitioner EU har kan komma att ändras snart, när hundratals miljoner människor går till valurnorna för en ny mandatperiod. EU-valet avgör de kommande fem åren i EU. En ny kommission ska utses, och utan tuffa krav från folkvalda EU-parlamentariker är klimatpolitiken i farozonen.

Enormt mycket står på spel. Ska EU backa eller visa vägen?

Miljöpartiet tvekar inte.

Vi är alternativet för dem som vill se en politik som gör det möjligt för människor och företag att vara en del av lösningen och inte tvingas att fortsätta vara en del av problemet. Vi är alternativet för dem som vill att EU ska öka takten i klimatarbetet och visa världen att en rättvis omställning är möjlig, inte skicka signalen att den rikaste regionen har gett upp. Vi är alternativet för dem som vill se politiker som verkligen löser problemen och inte lämnar dem olösta till våra barn och barnbarn.

Valet är ditt den 9:e juni.

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker

Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker

Isabella Lövin (MP), tidigare klimatminister och språkrör, kandidat till EU-parlamentet

Artikeln är publicerad i Aftonbladet. 

Relaterade nyheter

Amanda Linds språkrörstal på kongressen

Amanda Lind – nytt språkrör för Miljöpartiet de gröna

Försvarsberedningens rapport: MP kritisk till delar om klimat och miljö, NATO och internationella insatser

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter