Miljöpartiet vill få bort fulköttet från tallriken

Miljöpartiet vill få bort fulköttet från tallriken

Mer än hälften av köttet som konsumeras i Sverige importerat.
 

DEBATT: EU-valet

Publicerad: 2014-05-13 06:00 | Uppdaterad: 2014-05-13 14:00  
 Miljöpartiet vill få bort fulköttet från tallriken

När du inte har samma information om maten är det inte lika lätt att välja. Det anonyma köttet utan ursprungsmärkning är svårt att sälja i butiken, där medvetna konsumenter ställer krav. Men det dominerar i den offentliga upphandlingen, i restaurangköken och i livsmedelsindustrin.

Köttet kommer ofta från Tyskland och Danmark, där antibiotikaförbrukningen är 16 respektive 3 gånger större än den i Sverige. Där finns inga krav på att nötkreatur ska få beta på sommaren. Suggor står fixerade i trånga stålburar stor del av sitt liv och där knipsas knorren på smågrisarna.

Miljöpartiet vill få bort fulköttet från våra tallrikar och värna de svenska bönderna, som lever upp till en schysst djur- och miljölagstiftning. Men det räcker inte att agera på hemmaplan. Faktum är att såväl livsmedelslagstiftning, jordbruks- och djurvälfärdspolitiken i stor utsträckning avgörs i Bryssel. EU-valet har därför stor betydelse.

Vi vill förbättra matens kvalitet, öka kännedomen om köttets ursprung och ge ökad lönsamhet för den svenska lantbrukaren. Vi har fyra förslag:

1) Förbjud olagligt griskött. Det är förbjudet i EU att rutinmässigt klippa knorren på smågrisar. Detta förbud bryter alla länder i EU mot, utom Sverige och två till. Vi vill att EU inför sanktioner mot länder som inte följer gemenskapens regelverk. Lantbrukare som bryter mot reglerna ska inte få jordbruksstöd.

2) Allt kött ska vara ursprungsmärkt. Då slipper man välja köpa kött från djur som transporteras mellan olika EU-länder. Dessutom blir det enklare att välja kött från länder med bättre djurskydd. Vi vill att ursprungsmärkning införs inom restaurang och storkök. Eftersom restauranger inte agerar på en gemensam EU-marknad kan Sverige genomföra en sådan ursprungsmärkning redan idag.

3) Ställa krav på maten som serveras på skolor och i sjukhus. Den ska produceras på ett sätt som är i nivå med de miljö- och djurskyddskrav som det svenska jordbruket har. Uppsala kommun har ställt sig bakom samma krav som Miljöpartiet driver, att 100 procent av maten som köps in ska vara ekologisk.

Kommunen biföll även Miljöpartiets förslag att svenska djurskyddskrav ska gälla för allt kött som inte är ekologiskt. Ekologiska animalier ska vara KRAV-märkta. I Östhammar har vi fått igenom en liknande ordning. EU:s regler tillåter att miljökrav och etiska krav i upphandlingen införs i hela den offentliga sektorn.

4) Minska antibiotikaanvändningen. Den svenska djurhållningen använder minst antibiotika i EU. I andra länder används antibiotika rutinmässigt för att förebygga sjukdomar. Detta gör att farliga antibiotikaresistenta bakterier kan utvecklas och spridas. Antibiotika får aldrig kamouflera en dålig djurhållning. Därför kräver vi att rutinmässig antibiotikaanvändning till lantbruksdjur ska förbjudas inom EU.

Jenny Lundström (MP)

kandidat till EU-parlamentet

I butiken, när kunden är informerad, väljer 80 procent av konsumenterna svenskt kött, trots att det vanligtvis är dyrare. Människor sätter ett värde på att veta att djuren behandlats väl och att maten kommer från trakten.

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 7 maj 2024

Altinget debatt: Vem är det som styr, Lotta Edholm?

Västmanland, 6 maj 2024

Duellen med Alice Bah Kuhnke

Örebro län, 5 maj 2024

NA: Alice Bah Kuhnke tar strid mot H&M: ”Återbruk har hamnat i stora sopberg”

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter