Grönskans roll för en välmående befolkning

Grönskans roll för en välmående befolkning

Grönytorna fyller grundläggande funktioner för stadens hållbarhet. Parker är sociala mötesplatser och grönstråken är viktiga områden för rekreation. Grönskan binder ihop stadsdelar och utgör viktiga inslag för stadens läsbarhet och estetiska uttryck.

Icke-hårdgjorda ytor fyller även en rad ekologiska och tekniska funktioner och är därför samhällsekonomiskt kostnadseffektiva. Genom öppna dammar eller markinfiltration kan dagvatten fördröjas och renas och risken för översvämningar  minskas. Träd och buskar och annan grönska kan rena luften vi andas från partiklar och andra föroreningar och minska ohälsosamt buller. De bidrar också till att sänka temperaturen under heta sommardagar, samt erbjuda vindskydd..

Grönskan har även väldokumenterat goda effekter för hälsa och välmående. Att ha ett träd utanför fönstret kan få sjuka att tillfriskna snabbare. Behoven av bostadsnära natur är extra viktig för barn och äldre som inte kan ta sig ut längre sträckor. En sammanhållen grönstruktur är viktig för alla levande organismer och en förutsättning för de ekosystemtjänster vi människor är beroende av.

Vi vill att

• grönytor i närheten av kommunens förskolor, skolor, vård- och äldreboenden kartläggs med avseende på deras kvalitet och närhet. I detaljplaneläggningen och vid tillståndsprövning för dessa verksamheter ska minimikrav på skolgårdars/trädgårdars storlek och minimiavstånd till närnatur upprättas. Vi vill också att konceptet skolskogar utvecklas.
• kommunen tar fram riktlinjer för hur grönytor säkras när staden förtätas. Vi vill att grönyte-faktorer som innefattar både andelen grönska samt en redogörelse för dess sociala och eller ekologiska betydelse införs i alla markanvisningsavtal och deltaljplaner.
• dagvatten ska hanteras lokalt genom öppna damm- och kanalsystem och genom lokal infiltration.
• Knivstas gröna kilar värnas. Dessa är av avgörande betydelse som spridnings-korridorer för växter och djur, men också som stråk för människor att på ett inbjudande sätt hitta ut och in till naturen utanför tätorterna.
• Å-rummet utvecklas till ett attraktivt område för rekreation, sociala möte och ett rikt djur- och växtliv, enligt den plan som projektgruppen föreslagit.
•  att kommunen verkar för att ett naturreservat (Natura 2000) inrättas, t.ex. inom Lunsen-området.
• att kommunen genom inköp eller markbyte förvärvar Disponentville-tomten och öppnar den som park. Detta för att kompensera för de naturområden som tagits i anspråk när Sågen-tomtens planerade grönytor minskats genom högre exploatering av området.

Relaterade nyheter

Örebro län, 5 maj 2024

NA: Alice Bah Kuhnke tar strid mot H&M: ”Återbruk har hamnat i stora sopberg”

Uppsala län, 5 maj 2024

Vi stoppar det kritiserade förslaget om väg 290

Örebro län, 3 maj 2024

NA Ledare: Möt den mäktigaste svensken i Europaparlamentet – Alice Bah Kuhnke

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter