Säker tillgång på dricksvatten och kretsloppsanpassat avloppssystem

Säker tillgång på dricksvatten och kretsloppsanpassat avloppssystem

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det kommunala dricksvattnet hämtas idag från Mälaren, vars vatten har ett riksintresse både från ett natur- och miljöperspektiv. En majoritet av kommunens invånare (65 %) är anslutna till det kommunala vattennätet. Enligt kommunens VA-strategi är en svaghet i nuvarande dricksvattensystem  tillgången på reserv-kapacitet, eftersom det endast finns en huvudvattenledning från vattenverket i Järfälla och då reservvattenledningar saknas.

Mot denna bakgrund och kraven från EU:s ramdirektiv för vatten måste kommunens tillgång på rent vatten säkras. Den kraftiga tillväxt av befolkningen som planeras för de närmaste 10 åren, särskilt i centralorten Knivsta, kräver också att åtgärder vidtas för att förbättra vår tillgång på rent drickvatten. 

Förorenat vatten ska inte få komma ut i vattendrag som utgör  källa för dricksvatten. Därför behöver våra större åar som Knivstaån och Storån, som mynnar ut  i Mälaren, få renare vatten. Vi välkomnar samarbetet med Sigtuna kommun om att minska utsläppen av näringsämnen till Garnsviken och att återskapa den naturliga variationen i vattenståndet inom detta våtmarksområde.

Knivsta kommun behöver även förbättra separering och rening av avlopps- och dagvattnet, Enligt Roslagsvattens senaste miljörapport går idag en alltför stor andel dagvatten (48 %) in i reningsverket. Detta påverkar naturligtvis reningsverkets kapacitet och därmed diskussionen om att eventuellt flytta denna anläggning till annan plats inom kommunen. En anslutning till Käppalaverket är inget som Miljöpartiet förespråkar.

Miljöpartiet anser att den utredning som nyligen gjorts kring dessa frågor av Roslagsvatten måste kompletteras i olika avseenden och att förslaget, före beslut tas i dessa viktiga och kostsamma frågor, bedöms av extern och oberoende expertis.

Miljöpartiet förespråkar att kommunen satsar på lokala, källsorterande och kretsloppsanpassade avloppsanläggningar. Belastningen av kväve och fosfor från reningsverket till våra vattendrag behöver minskas med hjälp av olika reningsmetoder. De olika giftiga substanser som finns i vårt avloppsvatten måste minskas genom förebyggande åtgärder uppströms och i annat fall renas bort.  Belastningen på vattentäkter som Mälaren får inte fortgå. Andra sorters avloppslösningar, som inte bygger på att avloppsvattnet direkt leds ut i åar och sjöar, behöver därför utredas.

Avloppsslammet, där många av de giftiga substanserna hamnar, betraktar vi som avfall men med andra avloppslösningar kan det förhoppningsvis bli så rent att det i framtiden kan återföras till åkermark för att ta vara på innehållet av nåringsämnen.

Knivsta har stora möjligheter att vända det ohållbara sättet att hantera vårt avlopp på som vi har idag. Kommunen har antagit en framsynt strategi för vatten och avlopp där kretsloppstänkande är den grundläggande idén. Ett arbete har påbörjats med att verkställa denna strategi, men ett större politiskt ansvar måste nu visas för att ta fram en konkret handlingsplan och riktlinjer för kommunens fortsatta arbete med VA-frågorna både i tätorten och på landsbygden.

Vi vill att

• kommunen undersöker lämplig plats för en reservvattentäkt och avsätter investeringsmedel i budgeten för att bygga klart denna anläggning under den kommande mandatperioden.
• aktivt arbete bedrivs för att Knivstaåns vatten- och miljökvalitet förbättras.
• samarbetet med Sigtuna kommun kring Garnsviken inleds och att investerings-medel avsätts för att etablera våtmarksområden både där och vid Trunsta träsk.
• utredningen kring reningsverket kompletteras med alternativa tekniska lösningar som är lokala, källsorterande och kretslopps-anpassade.
• kommunen innan beslut fattas om reningsverkets framtid anlitar en extern och oberoende konsult för att bedöma kostnader och miljökonsekvenser av olika tekniska förslag.
• en handlingsplan och riktlinjer för VA tas fram och godkänns under 2015.
• Knivstavatten upprättar en plan för att bättre ta hand om dagvattnet, både med hänsyn till risken för översvämning av vitala samhällsfunktioner och för att minska utsläppen av dagvatten genom reningsverket.
 

Relaterade nyheter

Örebro län, 5 maj 2024

NA: Alice Bah Kuhnke tar strid mot H&M: ”Återbruk har hamnat i stora sopberg”

Uppsala län, 5 maj 2024

Vi stoppar det kritiserade förslaget om väg 290

Örebro län, 3 maj 2024

NA Ledare: Möt den mäktigaste svensken i Europaparlamentet – Alice Bah Kuhnke

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter