Gustav Fridolin besökte Bollstanäs skola

Gustav Fridolin besökte Bollstanäs skola

Mindre grupper och mer tid för lärarna eller ett femte jobbskatteavdrag var ett ämne som diskuterades med elever och föräldrar när Miljöpartiets språkrör besökte Bollstanäs skola


Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte den 11 oktober Bollstanäs skola som ett led i partiets nya samtalsserie om skolan. Han togs emot av bland annat skolans rektor Håkan Lönnqvist (t.v) och Miljöpartiets gruppledare i Upplands Väsby Lars Valtersson (närmast Gustav).

Besöket inleddes med en träff med skolans elevråd där Gustav grillades hårt av de frågvisa eleverna. Det blev mycket diskussion om det är möjligt att få mindre klasser och hur lärarna kan få mer tid för undervisning och förberedelser. Gustav svarade att det är en fråga om prioritering (svårt ord, förstod alla elever det?). Miljöpartiet vill satsa 7-8 miljarder mer på skolan varje år i stället för sänkt skatt med ett femte jobbskatteavdrag. Ytterst är det era föräldrar som bestämmer när det blir val nästa år vad de tycker är viktigast att satsa på, menade Gustav. Andra frågor gällde om det behövs läxhjälp och hur skolan kan bli mer miljövänlig?

Gustav fick också några ganska lätta personliga frågor, som hur gammal är du (30 år) och är det roligt att vara politiker (ja, för det mesta). Svårare hade han med frågan varför det inte finns danska och norska skolor när det finns finska. Det har jag aldrig tänkt på, svarade Gustav, men kom efter litet funderande fram till att det antagligen berodde på att det sedan gammalt finns väldigt många finländare i Sverige.

Många elever ville ha Gustavs autograf

Efter mötet med elevrådet visades Gustav runt på skolan av rektor Håkan Lönnqvist och bitr rektor Susanne Isaksson. En stor del av skolan är nybyggd, bara ett år gammal och byggd för pedagogik med arbetslag. Miljöarbetet på skolan presenterades av bitr rektor Marie Anestedt och miljösamordnaren Helene Österström. Bland annat var man mycket glad över att skolan fått ett eget tillagningskök, vilket påtagligt hade minskat matsvinnet.

Man hann också med en träff med föräldrastyrelsens ordförande Katarina Rosenqvist innan det var dags för ett samtal med fler föräldrar och allmänhet i skolans matsal. Även här var skolans resurser en viktig fråga. Flera föräldrar ville att politikerna skulle ge mer konkreta besked om hur mycket man vill satsa på skolan och hur antalet barn i förskolegrupper och klasser kan minskas. Också andra frågor togs upp, exempelvis om det nu är dags för en "reformpaus" i skolan. Både – och, menade Gustav. Det behövs inte för närvarande några fler betygsreformer och nya läroplaner, det som gjorts under senare år måste först få sätta sig och utvärderas. Däremot måste lärarna få mer tid för lektionsförberedelser genom minskat administrativt arbete och det behövs också en ökad satsning på andra personalkategorier som elevvårdspersonal och skolbibliotek. Det är frågor som Miljöpartiet kommer att fortsätta att trycka på på riksplanet.

Miljöpartiets gruppledare i Upplands Väsby, Lars Valtersson, betonade att detta gäller även i vår kommun. Han gladdes över att alliansen i Väsby nu äntligen tycks vilja ta de dåliga skolresultaten i kommunen på allvar och som ett första steg bifallit Miljöpartiets motion om en samling över partigränserna för en bättre skola i Upplands Väsby.

Samtal med föräldrar och allmänhet

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 7 maj 2024

Altinget debatt: Vem är det som styr, Lotta Edholm?

Västmanland, 6 maj 2024

Duellen med Alice Bah Kuhnke

Örebro län, 5 maj 2024

NA: Alice Bah Kuhnke tar strid mot H&M: ”Återbruk har hamnat i stora sopberg”

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter