Elproduktionen måste vara förnyelsebar
PUBLICERAD: 2023-07-13 04:00

Elproduktionen måste vara förnyelsebar

Skaraborgs kommunalförbund fick frågan av mig om placeringen av eventuella framtida kärnkraftverk. Stefan Hallberg svarade i deras ställe.

Här får du rätta mig Stefan men det framgår inte av de protokoll och handlingar som jag har kunnat hitta att du representerar dem.

Dina svar lutar lite åt det hållet som Sverigedemokraterna argumenterade i valrörelsen – helt utan verklighetsförankring. Priset på el är det som främst begränsar en utbyggnad av kärnkraftverken i Sverige på de förutbestämda platserna. Det är bara att lyssna på Vattenfalls vd som påpekar att bolaget skall drivas affärsmässigt. Priser som tangerar de som i medelvärde var under en kort period i höstas och några dagar i vintras är det som krävs – det vill säga runt 1 kr och 50 öre per kWh som minimum om man skulle bygga idag. Mot det priset skall vi jämföra priset som vindkraft- och solels produktion ger vilket är långt där under.

Stefan påpekar också att det är självklart att det inte är ett stort kärnkraftverk utan de mytomspunna SMR – de som ännu inte är uppfunna. Han föreslår även att det vore lämpligt att lägga ett SMR i anslutning till den nya batterifabriken i Mariestad. Batterifabriken beräknas börja producera 2027 – ingen med insyn i processen om att etablera nya kärnkraftverk tror att det kommer att finnas möjlighet att starta bygget de närmaste 20 – 25 åren. Sedan skall verken byggas vilket antagligen tar lika lång tid till. Långt innan den tidsperioden gått har Sverige tillsammans med andra länder i elnätverket anpassat produktion och konsumtionen av el.

Stefan hade även åsikter om lagringen av kärnkraftsavfall – det lager som finns idag är till för det avfall som de redan beslutade kärnkraftverken producerar. Det finns ingen möjlighet att lägga till fler kärnkraftverk.

Ett ytterligare argument som Stefan lyfter fram är att det måste finnas reservkraft för vindkraft- och solelsproduktionen. I dag utvecklas lösningar som tar hand om det problemet, allt från system som lagrar elen i batterier, till stora vattenpumpar som återför vatten till kraftverksdammar uppströms så att vattnet kan ge ny el om och om igen. Det här är system som kan styras så att när elpriset är lågt då det blåser mycket så går de i gång. Med ny kärnkraft kommer elpriset aldrig att bli billigt utan kommer hela tiden att vara dyrt.

ANNONS

Den balanserande effekten som stora snurrande generator ger till elnätet regleras idag alltmer med elektronik och installeras i de flesta nya vindkraftverk. Så även den tekniken är gammal.

Framtidens elproduktion måste vara förnyelsebar, och så billig som möjligt men den skall bygga på affärsmässiga grunder. Självklart kan vi inte fortsätta att konsumera el på samma sätt som tidigare men det har visat sig att vi sparar mer energi än någon kunde tro.

Peter Sögaard MP

Roland Wanner MP