Valmanifest 2022
Miljöpartiet de gröna Åre kommun

Kommunpolitiken i Åre kommun är lika delar unik och komplex. Vi ser en enorm befolkningstillväxt ihop med ett väldigt stort intresse för stora exploateringar som inte fyller någon samhällsnytta. Denna utvecklingen har gett kommunen växtvärk, och vi ser ett stort behov av att fokusera på våra kärnuppgifter till dess att vi lyckats växa ikapp. Tillsammans kan vi bygga en hållbar framtid i storslagen fjällmiljö, men då krävs det en förändring i politiken och den förändringen måste ske nu.

Våra prioriterade frågor för mandatperioden 2022-2026 är därför:

Stoppa Rödkulleprojektet.
Vi vill att Rödkulleprojektet läggs ned helt. Fjällmiljön ska finnas tillgänglig för alla samhällsklasser, och ska nyttjas såväl hållbart som långsiktigt. Det finns idag redan områden kring Skutan och Åre by som är exploaterade på ett sätt som planerna för Rödkullen visar. Det finns dock inga fler relativt oexploaterade platser som Rödkulleområdet kvar kring Åreskutan.

Byggstopp för turistisk byggnation.
Innan vi exploaterar mer turistiskt måste skol- och förskolesituationen, VA-kapaciteten och permanentbostadsbristen vara löst. Det finns en gräns för vad vår natur klarar, och innan vi fortsätter överexploatera måste den gränsen även vara tydligare än den varit innan.

Permanentboenden i hela kommunen.
Vi vill lösa boendesituationen för oss som arbetar och bor i kommunen. Det innefattar allt från hyresrätter med rimlig hyra, tomter till ett pris som vanligt folk har råd med och att utforska nya innovativa boendeformer.

Inför 6 h arbetsdag i välfärdsyrken.
Vi vill införa 6 h arbetsdag med bibehållen lön i vår välfärd. Det är dags för Åre kommun att bli en attraktiv och progressiv arbetsgivare så att fler lärare, förskolepedagoger och undersköterskor känner att Åre är en kommun värd att bo i.

Lös kriserna på barn- och utbildningssidan. 
Vi vill att bygga ut nog med lokaler som erbjuder en attraktiv arbetsmiljö för de som jobbar, och en lärmiljö som ger våra barn och elever den bästa möjliga plattformen att växa upp på. Inget barn ska nekas förskoleplats. Ingen förälder ska heller ombes stanna hemma med barnen på grund av sjukdom.

Bygga men framförallt bo

Vi vill:

Tänka nytt kring boendemöjligheter för permanentboende och personal

Nybyggnationer med gemensamma ytor. Vi vill bland annat undersöka möjligheter för hyrköp-lägenheter. Under tiden det är stopp för nya detaljplaner behöver vi tänka kring andra lösningar för permanentboende och personal – exempelvis flyttbara mindre boenden med enklare standard som går att vidareutveckla samt få Årehus att köpa in befintliga bostadshus och renovera istället för att bygga nytt.

Skapa boendemiljöer som attraherar – inte bara beroende på närheten till fjället

Vi vill skapa kolonilotter, bevara naturliga tätortsnära grönområden och se till att underlätta lek, aktivitet och spontanidrott. Det gör vi genom att se till att bevara och anlägga exempelvis fotbollsplaner, låta allmänheten få tillgång till skolgårdar, tänka in skateytor vid exploatering och ta fram en plan för grön infrastruktur. Vi vill se långsiktiga och klimatsmarta satsningar som gör vår kommun ännu mer attraktiv att bo i.

Arbeta aktivt med värdering av ekosystemtjänster vid samhällsplanering samt mark- och vattenanvändning

Naturens tjänster som rening av vatten, reglering av klimat, jordbindning, förhinder av erosion och inte minst kulturella tjänster är viktiga för invånarnas välbefinnande och välfärd. Vi är beroende av ekosystemtjänster.  Likaså är vi beroende av en hållbar fjällmiljö för att bibehålla vår attraktivitet som besöksnäringskommun. Vi vill arbeta mer aktivt med hållbar samhällsplanering där naturen kommer i första hand och där vi anpassar oss efter den istället för tvärtom.

Ta fram en gång- och cykelstrategi som ett steg för att öka framkomligheten inom och mellan orter

Gång och cykel minskar klimatpåverkan samtidigt som det förbättrar folkhälsan. Vi ska ha cykelparkeringar som är väderskyddade där det går att säkert förvara sin cykel. Vi vill satsa på säkra och attraktiva gång- och cykelvägar.

Ha bilpooler vid Årehus hyresrätter

Det är ont om parkeringar i framför allt Åredalen. Det är heller inte hållbart att alla ska äga en egen bil och det är inte alltid ekonomiskt möjligt. Därför vill vi att det ska finnas bilpooler med elbilar vid alla hyresrätter som Årehus tillhandahåller.

Skola och förskola

Vi vill:

Anställa fler i skola och förskola

Våra lärare måste ha tid att få vara just lärare. Därför vill vi anställa fler i skola och förskola, som lösgör tid för våra lärare att fokusera på lektionsplanering och undervisning. Det handlar om allt från legitimerade lärare och pedagoger, till administratörer och elevresurser. Tillsammans med en framåtsträvande bostadspolitik som gör att våra anställda har råd att bo på rimligt avstånd till sina jobb.

Investera oss ur krisen

Att vi har en förskolekris är ingen hemlighet. Politiken har under flera år underbudgeterat och blundat för att befolkningstillväxten varit betydligt mycket större än alla prognoser har visat. Det är dags att investera oss ur platsbristen och förbättra hur vi använder budgeten för våra skolor och förskolor på både kort och lång sikt.

Anpassa skol- och förskolelokaler som är anpassade för verksamheterna

Skolans och förskolans arbetsmiljö behöver få en rejäl upprustning. Utveckling av skola och förskola ska ske i samråd med verksamheterna, med delaktighet från dess personal i specifika projekt för att öka våra anställdas möjlighet att påverka i arbetsmiljöutvecklingen. Vi behöver också anpassa våra lokaler och vår undervisning efter barn och elever med NPF.

Håll vinstdrivande aktörer borta från vår kommun

Det sista vi vill är att våra skattepengar ska hamna i aktieägarnas fickor. Vi tror därför att vi måste göra allt i vår makt för att hålla vinstdrivande aktörer borta från våra skolor och förskolor. Problematiken som har uppstått idag har sina rötter i neddragningar och effektiviserar, och då måste vi som kommun låta verksamheten kosta under tiden vi bygger långsiktigt hållbara och robusta verksamheter.

Sunda och hållbara luncher

Kommunens verksamheter ska aktivt arbeta för och främja klimatsmart och antibiotikafri mat. Vi vill öka andelen lokalproducerade, vegetariska och ekologiska livsmedel. Luncherna bör även vara med på schemat, för att bidra till att våra elever får en sund relation till mat och använda våra livsmedel som läromedel.

Social rättvisa

Vi vill:

Ge våra samebyar mer inflytande i exploaterings- och utvecklingsfrågor. 

Som samisk förvaltningskommun har vi ett ansvar. Det handlar inte bara om att ge våra samiska barn tillgång till modersmålsundervisning och att se till att samtliga elever i våra skolor känner till det historiska förtryck och även den moderna kolonialismen som pågår i vårt land. Det handlar också om vad vi gör i vår kommun idag och i framtiden. Våra samebyar bör få ökat och underlättat inflytande i planprocessen och utvecklingsfrågor.

Inför gratis mensskydd på alla skoltoaletter. 

Gratis mensskydd är en rättvisefråga, och Åre kommun kommer att köpa in automater inför till hösten 2022, men vi kan bättre. Vi vill installera kärl på varje toalett i alla skolor med ett urval av olika mensskydd, för att ingen menstruerare ska behöva oroa sig över sin mens i skolan.

Fortsätta vara aktiva i Sveriges mottagande av flyktingar, och ha en aktiv och dynamisk integration.

Åre kommun har länge varit starka vad gäller integrationen, och trots att resten av landet har svängt har vi stått raka i ryggen och fortsatt driva på för att vår kommun ska hjälpa så många människor som möjligt. Miljöpartiet vill fortsätta den trenden, och satsa ännu mer på att Åre kommun ska ta ett ännu större humanitärt ansvar i framtiden.

Öronmärka pengar för ett breddat kultur- och fritidsliv. 

En stor del av att bli en attraktiv kommun att bo i är att säkra tillgången till ett brett kultur- och fritidsliv. Vi vill se ett breddat utbud av idrott, kultur och meningsfull fritid. Fler ungdomsgårdar på fler orter, större möjlighet till ett aktivt liv utöver fjällaktiviterna och storsatsning på kulturaktiviteter både i och utanför skolan.

Äldre med utkörning av mat ska kunna välja att få äta tillsammans med andra. 

Vi vill stärka livskvaliteten hos äldre människor, och förenkla det sociala livet för dem. Ensamheten bland äldre är stor och möjligheten att få äta tillsammans med andra skulle öka våra äldres sociala interaktioner. Att träffa andra människor minskar risken för demens och psykisk ohälsa, och det är det sista vi vill för våra äldre.