Miljöpartiet vädjar: Stå upp för folkrätten i Israel och Gaza!

Miljöpartiet vädjar: Stå upp för folkrätten i Israel och Gaza!

Miljöpartiet vädjar: Stå upp för folkrätten i Israel och Gaza!

Hamas fruktansvärda terrorattacker mot israeliska civila har chockat och upprört oss. 1300 döda och ett hundratal kidnappade. Det bör vi alla fördöma!

Vi från Miljöpartiet tar avstånd från och fördömer starkt när personer ”firar” Hamas terrorangrepp. Det har skett även i Sverige. ”Det är vidrigt att palestinier i Malmö går ut och firar dödandet av civila” säger Malmöpolitikern Bassem Nasr  (MP), vars föräldrar är födda i Gaza,

Självfallet har Israel som alla länder rätt att försvara sig. Men Israel såväl som alla andra länder måste följa krigets lagar; skydda civilbefolkning och inte utsätta dem för onödigt lidande. Israel har bombat bostadsområden i norra Gaza. Minst 2500 döda. En miljon Gazabor befinner sig på flykt söderut. Gaza är ett litet slutet område. Vart ska de ta vägen? Dessutom har Israel stängt av tillförsel till vatten, mat och el. Detta är inte förenligt med folkrätten!

Vi är oroliga för alla civila palestinier och israeler, särskilt alla barn, som drabbas av terror, bombningar och brist på mat och vatten. Israeler och palestinier har rätt till frihet, utveckling och trygghet inom säkra och erkända gränser, och denna våldsspiral tar oss inte ett steg närmare fred. Ett tungt ansvar vilar på Hamas och den israeliska militären att inte eskalera situationen så att ännu fler civila drabbas.

Vi står upp för palestiniers rätt till självbestämmande och till deras rätt att leva i ett fredligt och demokratiskt samhälle. Men vi försvarar inte raketattacker mot civila, kidnappandet av mammor och barn eller massakern på en musikfestival..

Vi vädjar till Sveriges regering; Stå upp för de mänskliga rättigheterna!

Använd FN och EU för att få till stånd förhandlingar om eldupphör och senare fredliga lösningar. Fortsätt det humanitära biståndet till Palestinas befolkning, inklusive de som bor i Gaza!

Jacob Risberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet

Carina Tennfors, ordförande Miljöpartiet i Enköping

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 1 mars 2024

Camilla Hansén (MP): Vi behöver europeisk politik för länets mathantverkare

Uppsala län, 22 februari 2024

Våra förtroendevalda

Örebro län, 19 februari 2024

Adam Arnesson (MP): Motståndskraften behöver stärkas

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter