Debatt – Regeringen ger andra länder en ursäkt att slå av på takten

Debatt – Regeringen ger andra länder en ursäkt att slå av på takten

”Just nu pågår klimattoppmötet COP28 i Dubai. Många experter menar att det är det viktigaste klimattoppmötet sedan Parisavtalet slöts 2015. Regeringens ministrar borde vara taggade till tusen. Om och igen har de upprepat att klimatfrågan ska lösas globalt. I Dubai finns tillfälle att påverka andra länder. Men istället för att sätta press på stora utsläppsländer, ger Sverige nu andra länder en ursäkt att slå av på takten.

Inför mötet har tre frågor pekas ut som helt avgörande. På samtliga tre områden går Sverige i fel riktning.

• Världen måste besluta om skärpta åtgärder för minskade utsläpp – svenska ministrar kommer till klimattoppmötet med beslut om kraftigt ökade utsläpp i bagaget.
• COP28 behöver resultera i ett beslut om att fasa ut alla fossila bränslen – Sveriges regering har brutalt ökat användningen av fossila bränslen och de fossila subventionerna.

• Rika länder måste öka sitt stöd till fattigare länders arbete med omställning, anpassning och skador orsakade av klimatförändringarna — Tidöpartierna har kraftigt minskat stödet till internationella klimatfonderna.

Varje ton växthusgasutsläpp räknas, varje tiondels grad global uppvärmning gör enorm skillnad. Det är oförlåtligt att regeringen i den här situationen bromsar Sveriges omställning och ger andra länder en ursäkt att slå av på takten.”

Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP)

Pär Holmgren, Europaparlamentariker (MP)

Therese Metz, kommunalråd, Gävle (MP)

Lina Johnsson, kommunalråd, Hudiksvall (MP)

Madelene Håkansson, distriktsordförande, Gävleborg (MP)

 

Du kan läsa hela debattartikeln här – https://www.arbetarbladet.se/2023-12-06/regeringen-ger-andra-lander-en-ursakt-att-sla-av-pa-takten

Relaterade nyheter

Skåne, 27 juni 2024

Debattartikel: Sänk Skånetrafikens biljettpriser

Uppsala län, 22 juni 2024

Resenärer ska bemötas med respekt

Skåne, 14 juni 2024

Miljöpartiet vill sänka biljettpriserna hos Skånetrafiken

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter