Kartlägg om PFAS-kemikalier riskerar förgifta mark och vatten i Göteborg

Alla ska kunna leva giftfritt

2022-05-31

Göteborg Stad måste klargöra om evighetskemikalien PFAS riskerar förgifta mark, dricksvatten och mat från odlingar i kommunen. Det har avslöjats att många kommuner i landet har dålig koll på var dessa giftiga ämnen finns. Nu vill Miljöpartiet göra en samlad kartläggning av hur det ser ut i Göteborg.

PFAS är giftiga kemikalier som finns bland annat i brandskum, friluftskläder, kosmetika och stekpannor, och som sprids i miljön. I andra kommuner har de förorenat både dricksvatten och livsmedel.

– Det här kan vara en tickade miljöbomb i Göteborg. Vi behöver få koll på hur stora problem vi har med PFAS i Göteborg. Giftiga kemikalier ska fasas ut, tyvärr är dagens kemikalielagstiftning otillräcklig, säger Karin Pleijel oppositionsråd för Miljöpartiet de gröna i Göteborg.

I en granskning som gjorts av Sveriges radio framkommer stora problem med PFAS i fler kommuner. Det finns exempel från Halland där bönder ovetandes vattnat sina åkrar med PFAS-förorenat vatten under lång tid, vilket förorenat livsmedelsproduktionen. I likhet med flera andra kommuner saknar Göteborg en samlad kartläggning över förekomsten av PFAS-ämnen.

– Det här kan vara ett större problem än vi anar, kanske har vi bara sett toppen på isberget. Vi vill ha en kartläggning av var i miljön PFAS förekommer och vilka risker som finns för spridning till människor och djur. Alla som bor i Göteborg ska ha en god livsmiljö med säkra livsmedel, säger Karin Pleijel (MP).

FAKTA PFAS:
PFAS (Poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som som används i flera produkter bland annat i brandskum, allväderskläder, kosmetika och stekpannor. PFAS-ämnen bryts inte ner i miljön utan finns kvar och kan ansamlas i djur och människor. PFAS-ämnen kallas därför för “evighetskemikalier” och kan kopplas till flera skadliga effekter. Allt ifrån olika cancerformer till påverkan på immunförsvaret och kolesterolhalter i blodet samt påverkan på födelsevikt hos nyfödda.

Förslaget kommer upp på kommunstyrelsen 1 juni.

Här är förslaget.

Relaterade nyheter

Uppsala län, 22 februari 2024

Våra förtroendevalda

Örebro län, 19 februari 2024

Adam Arnesson (MP): Motståndskraften behöver stärkas

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter