Kommentar angående att vissa brister i Göteborgs skolor kvarstår

Under måndagen meddelade Skolinspektionen att fem skolor inom Göteborgs stad får vite för brister i skolverksamheter. De skolor där kvaliteten inte säkerställs är Sjumilaskolan, Burgårdens utbildningscentrum, Lövgärdesskolan, Sannaskolan och Svartedalsskolan.

Skolinspektionen upptäckte under sin granskning förra året brister i Göteborgs skolverksamhet. Därefter har Göteborgs stad arbetat med att åtgärda bristerna och se till att alla barn i kommunen får en god skolgång. Det är inte utbildningen som brister, utan trygghet, studiero och tillgången till särskilt stöd. Dagens besked innebär att Skolinspektionen bedömer att några skolor inte fullt ut har klarat att säkerställa kvaliteten i skolverksamheten. 

-        Det senaste året har jag nära följt skolornas arbete med att förbättra verksamheten, vid kvalitetsdialoger och besök. Mycket har gjorts, skolorna har arbetat intensivt med att förbättra kvaliteten. Till stor del har det lyckats, men de brister som återstår ska vi jobba ännu hårdare för att åtgärda, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd. 

Vid granskningen var det fler skolor där brister upptäcktes. Många skolor har nu kommit till rätta med bristerna. Bland annat har fler specialpedagoger, rastvakter och skolvärdar anställts. Otrygga platser på eller vid skolor har åtgärdats och rutiner har införts för att förhindra att obehöriga personer tar sig in i skolorna. De skolor som nu får vite har lyckats komma tillrätta med de flesta bristerna, men inte i tillräckligt hög grad. Framför allt på Sjumilaskolan kvarstår flera punkter. 

-        Jag och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson kommer tillsammans att träffa ansvariga i verksamheten för att se till att alla barn i Göteborg ska få en bra skolgång. Det är otroligt viktigt att alla barn känner sig trygga och får den hjälp de behöver i skolan. Vi kommer inte att ge oss, säger Karin Pleijel. 

 

Högupplöst bild på Karin Pleijel: https://flic.kr/p/H6fpxF 

Presskontakter: 
Emmali Jansson (vik. Pressekreterare Miljöpartiet) 0725-49 69 42  [email protected]goteborg.se

Viktoria Tryggvadottir (Pressekreterare Socialdemokraterna) 072-855 40 17 viktoria.try[email protected]stadshuset.goteborg.se

Alice Vernersson (Pressekreterare Vänsterpartiet) 070-430 02 77 [email protected]goteborg.se

Maria Hellbjörn (Pressekreterare Feministiskt initiativ) 070-682 33 73 [email protected]