P-förbud och särskilda p-platser införs för elsparkcyklar i GöteborgStadsmiljönämnden beslutade med stor majoritet på torsdagen att det införs p-förbud och särskilda p-platser för elsparkcyklarna i Göteborg. Från 1 oktober införs lagen om parkeringsförbud på gång- och cykelbanor samt gångfartsområden inom Vallgraven samt Drottningtorget. Därefter kommer det att utökas till samtliga områden i Göteborg.

Det kommer att finnas särskilda p-ytor för elsparkcyklar och annan mikromobilitet, exempelvis framtida elcyklar. Cirka 80 parkeringsplatser planeras byggas ut. Dessa kommer lokaliseras framför allt i de viktiga stråken och platserna som finns i området; Östra hamngatan, Västra hamngatan, Kungsgatan, Ekelundsgatan, Esperantoplatsen, Stenpiren, Grönsakstorget, Kungstorget, Kungsportsplatsen, Drottningtorget.

– Nu har vi rödgröna tagit tag i elsparkcykelfrågan. Det ska vara enkelt och säkert att ta sig fram i stan. Det kräver att elsparkcyklarna inte hindrar gångtrafikanter, andra cyklister och personer med rörelsehinder från att ta sig fram. Det säger Joakim Larsson (MP), ordförande för stadsmiljönämnden.

 

Särskilda p-platser för elsparkcyklarna utökas successivt tills de omfattar hela staden. Det finns idag inte tillräckligt med cykelparkeringar överallt och då behövs det tid för att hinna bygga ut.

– Vi behöver hitta bästa lämpliga p-plats för elsparkcyklarna. Så att de inte är i vägen men samtidigt är lättillgängliga för resenärerna och ett alternativ till att transportera sig i stan för de som vill. Elsparkcyklar kan till exempel avlasta kollektivtrafiken. Det säger Joakim Larsson (MP), ordförande för stadsmiljönämnden.

Stadsmiljönämnden beslutade också att förvaltningen ska ta fram nya avgifter för flyttning av elsparkcyklar som står fel. Avgiften ska vara tillräcklig för att kompensera för de ökade kostnader som förvaltningen beräknas få för att utföra arbetet.

Relaterade nyheter

Örebro län, 24 maj 2024

Land Lantbruk: Så vill de påverka politiken i EU

Örebro län, 22 maj 2024

Expressen: Det är KD:s politik som leder till slaktade kor

Uppsala län, 22 maj 2024

EU:s jordbruksstöd måste sikta på hållbarhet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter