Positivt att polisen ytterligare nedgraderar Gårdsten

Idag nedgraderade polisen Gårdsten ytterligare. Sedan 2017 har området gått från att klassas som ett “särskilt utsatt område” till “riskområde” till att nu graderats ner ytterligare till “utsatt område” som är den lägsta graden innan området helt tas bort från listan. Det här visar på att den så kallade Gårdstensmodellen för att göra området tryggare är framgångsrik, och borde genomföras på fler ställen.

Idag presenterade Polisen en uppdaterad lista över de utsatta områdena i Sverige. För boende i Gårdsten är det en positiv läsning. Gårdsten är det enda området i Göteborg som nedgraderats två steg.  Det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder har av polisen och andra aktörer pekats ut som den viktigaste spelaren. De har haft ett långsiktigt och uthålligt arbete och samverkat med kommunen, polisen, näringslivet och de boende.

 

– Överlag ser polisen positiva tendenser, vilket är mycket glädjande. Utvecklingen har gått åt rätt håll för flera områden i Sverige men Gårdstens snabba utveckling är särskilt glädjande, här finns mycket att inspireras och lära av, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

 

AB Framtiden, moderbolaget till de kommunala bostadsbolagen tog i våras fram ett förslag på hur alla områden i Göteborg ska tas bort från polisens lista. Förslaget var att göra som man gjort i Gårdsten, samla bostadsbeståndet i ett bolag som kan koncentrera sig helt på ett och samma område och sedan kunna arbeta både snabbfotat för att bygga tillit, och samtidigt på ett långsiktigt och inkluderande sätt med att göra området tryggare. Alliansen valde dock att tillsammans med andra partier kasta förslaget i papperskorgen, vilket har mötts av hård kritik, både internt i partierna och från andra aktörer, bland annat polisen. Alliansen har som mål att inga områden i Göteborg ska vara särskilt utsatta år 2025 i den senaste listan från polisen kvarstår 5 områden.

 

– Jag hoppas att Alliansen inser sitt misstag när de ser hur bra det har gått för Gårdsten. 2019 togs Gårdsten bor från listan med särskilt utsatta områden, sedan dess har inget mer hänt. Med den takten kommer Alliansen fullständigt missa målet, säger Karin Pleijel (MP).

 

Fakta:

Polisens områden är uppdelade i tre nivåer:

Utsatta områden, riskområden, särskilt utsatta områden.

Göteborg har följande områden på listan för 2021 (enligt Ekot):

Utsatt område:

Gårdsten (tidigare särskilt utsatt område och riskområde)

Hisings Backa

Riskområde:

Tynnered/Grevegården/Opaltorget (tidigare särskilt utsatt område)

 

Särskilt utsatta områden:

Bergsjön

Biskopsgården

Hammarkullen

Hjällbo

Lövgärdet

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: