Per Bolunds tal på kongressen

Här kan du läsa hela Per Bolunds tal om klimat och rättvisa.

Mina vänner,
När jag cyklar till jobbet brukar jag ibland passa på att lyssna på historiska tal. Allt från Emeline Pankhurst tal om kvinnors rättigheter 1913 till John F Kennedys tal om att skicka amerikaner till månen 1962. Det är kanske inte jättesmart för att lägga ribban på en rimlig nivå för mig själv när jag nu ska hålla tal till er…

Men min favorit är ändå samma som för så många andra, “I have a dream” -talet som Martin Luther King höll i Washington DC den 28 augusti 1963. Det här talet kan lära oss mycket om rasismens vidriga historia, men också något annat. Något som jag är säker på att vi kan använda oss av även idag.

Talet beskrev en dröm, inte bara en mardröm.
Riktig samhällsförändring behöver den där drömmen, visionen om något större, inte bara mardrömmen.
Vi i Miljöpartiet har varit bra på att beskriva mardrömmen, nu måste vi bli bättre på att beskriva drömmen om det gröna, hållbara samhället. 
Eller “Yes we can”, för att citera en annat tal jag lyssnat på under mina cykelturer.

För vi kan välja att förändra samhället till det bättre.
Vi kan välja att ta vårt ansvar och fixa vår tids värsta mardröm, klimatkrisen.
Vi kan välja att skydda skogen, stränderna och havet från skador som faktiskt inte går att reparera.
Vi kan välja att bygga ihop våra samhällen med minskade klyftor, ökad jämställdhet och starkare demokrati.
Idag är stödet större än någonsin för att vi ska göra det valet.

Jag har hållit på med miljö- och klimatpolitik i drygt 20 år nu. Jag tror att vi behöver titta bakåt för att förstå i vilket enormt annorlunda läge vi befinner oss i idag, jämfört med för två decennier sen.
IPCC-rapporterna om klimatkrisens brutala verklighet kryper oss in på bara skinnet.  Den som inte får ont i magen av att läsa dem är antingen gjord av sten eller moderat. (Även om jag är ytterst tveksam till om moderaterna ens har läst forskarnas rapporter)
Men samtidigt måste vi vända på perspektivet. För 20 år sedan var det väldigt få som lyssnade på oss, på miljörörelsen och inte minst på forskarna.
Idag är det tvärt om. Och det är detta som stressar de fossilbevarande krafterna i politiken. De som går till val på att göra det billigare att släppa ut och vill skära ned på klimatpolitiken. De har tappat greppet om problembilden och därmed också tappat byxorna.

Idag vill människor att vi ska göra mer, inte mindre. Företagen vill ha en starkare klimatpolitik, inte svagare.
En majoritet av befolkningen är inte rädda för klimatpolitiken, de är rädda för klimatkrisen.
Så miljövänner, det är nu vi har chansen. Vi har satt bollen i rullning, fler och fler vill följa med på färden. Det är vi som har medvinden, det är dags att använda den.
Människor längtar efter att få vara en del av lösningen på klimatkrisen. De vill få känna sig delaktiga i omställningen.
Omställningen ska inte vara något som människor känner som något nödvändigt ont, den ska vara något att längta till. Det hållbara samhället kommer att bli ett bättre samhälle. Med fler jobb, renare luft och mindre buller.

Nu börjar vi kunna se konturerna av detta, med nya industrier  som skapar stål utan kol och batterifabriker runt om i hela Sverige. Där människor börjar ifrågasätta ohållbara konsumtionsmönster och vill se en cirkulär ekonomi där det är billigare att reparera än att hela tiden köpa nytt.
Miljöpartiet ska vara kraften som bjuder in människor till den förändringen. Men då behöver Miljöpartiet förändras. Vi ska vara ett hus med en öppen dörr där många känner sig välkomna in.
Vi har länge haft en förkärlek för att vara föregångare. Visst ska vi gå före, men vi ska inte springa så långt framför att människor inte hänger med. Jag har nog själv dragits med i det. Det är en tilltalande tanke, men vårt mål ska inte vara att spränga målsnöret först utan att alla ska komma i mål.
Jag tycker att vi behöver tänka om här. Människor ska kunna säga att ”Jag är också miljöpartist”.

Miljöpartiet ska vara ett parti för alla som vill se ett hållbart klimat och en grön planet.
Miljöpartiet ska inte bara vara ett parti för de som går först, har solceller, elbil och äter bara vegetariskt.
Vi miljöpartister ska inte bara besöka miljöteknikföretagen och solcellstillverkaren. Vi ska också knacka på dörren till de företag som släpper ut mest och fråga: vad behöver ni för att bli hållbara?
Vi ska prata med de som är allra mest fossilberoende idag och erbjuda vårt stöd för fortsätta köra, men på ett hållbart sätt.
Vi ska visa att Miljöpartiet är ett parti för alla som vill ha ett hållbart samhälle, oavsett var man startar sin resa.
Då kommer många fler att vilja vara miljöpartister.

Mina vänner,
När våra samhällen tar stora kliv i sin utveckling så finns det alltid de som stretar emot. Så var det också när vårt samhälle byggde upp det som kallades folkhemmet.
Tanken med det första folkhemmet var att ge människor ett bra boende, en trygghet och en stark välfärd. Stora, avgörande investeringar gjordes som gav många fler chansen att vara med.
Nu är det dags igen. I nästa års valrörelse ska vi miljöpartister gå till val på att bygga det moderna, gröna folkhemmet.
Det moderna, gröna folkhemmet ska vara en ny, bred folkrörelse för alla.
Från stålverksaarbetaren i Norrbotten som snart är fossilfri till lantbrukaren i Skåne som suger upp koldioxid i sina marker.
Från bilmekanikern som fått lära sig att meka med elbilar till gruvarbetaren som njuter av tystnaden i sitt elektrifierade fordon.
I det moderna, gröna folkhemmet är skomakaren och reparatören självklara yrken att utbilda sig till.
Där brukar skogsarbetaren skogen, men på ett hållbart sätt. Där utvecklar småföretagaren de nya affärsmodellerna som gör att vi  kan dela prylar med varandra. Där byggs industrier för att återvinna plast istället för att som idag bara elda upp den och göra ny plast av gammal olja.
I det moderna, gröna folkhemmet har fler människor fått chansen att utbilda sig till de klimatjobb som nu snabbt växer fram.
Det handlar om elektriker som sätter upp solceller på taken och installerar tiotusentals nya laddstolpar. Eller utbildade elkraftsmontörer för att bygga ut elnätet. Och om många, många fler byggnadsarbetare som kan bygga klimatsmarta hus och öka återvinningen av material i byggbranschen.
De här stora satsningarna behöver komma på plats nu. Vi behöver sätta spaden i backen och göra det möjligt för helt vanliga arbetare att vara de som bygger upp det hållbara huset som vi alla ska bo i.
Det moderna, gröna folkhemmet kommer att vara annorlunda än det gamla, men bättre för många fler. Ett samhälle som bygger välfärd inom naturens gränser istället för att spränga dem. Ett samhällsbygge att längta till, och som vi alla kan vara delaktiga i.

Precis som alla andra stora samhällsförändringar så kommer det inte att vara gratis. Om vi ska kunna satsa oss ur klimat- och miljökrisen så behöver vi göra vår generations största investering någonsin. För att lyckas med det så behöver vi klimatanpassa systemet som styr våra offentliga finanser.
Under Coronakrisen har det varit tydligt att Sveriges finanser kan användas för att hantera en kris. Faktum är att trots krisen så kommer den svenska statsskulden att vara lägre redan om två år än vad den var innan pandemin.

Nu är det hög tid att använda våra starka statsfinanser för att klara den ännu större krisen. Klimatkrisen. Och samtidigt bygga ihop vårt samhälle med en välfärd som vi kan vara stolta över en trygghet för alla och som erbjuder drömyrken för våra unga. 
Nästa år kommer Miljöpartiet att gå till val på att satsa ytterligare minst 100 miljarder kronor per år på klimatinvesteringar, de närmaste 10 åren.
Det vi föreslår idag är att staten inrättar en investeringsbudget för att ha råd att bygga det moderna, gröna folkhemmet.

Detta gör också att det frigörs pengar i statskassan för att göra de nödvändiga satsningarna på att bygga nya äldreboenden, renovera skolor och inte minst ge personalen i välfärden schyssta arbetsvillkor.
I det moderna, gröna folkhemmet står du aldrig ensam. Där löser vi problem tillsammans.
Där får du som företagare stöd för att ställa om ditt företag från fossilberoende till fossilfrihet.
Där du kan utbilda dig vidare till de gröna jobben som växer fram.

Där har du mer trygghet om du blir sjuk, inte mindre. Att leva i det moderna, gröna folkhemmet ska inte vara som att gå på lina utan skyddsnät. Samhället ska erbjuda ett skyddsnät för alla som gör att du kan studsa upp igen om du ramlar, få en ny chans och testa något nytt. Skyddsnätet ska finnas där för alla.
Kort sagt, ”Du står aldrig ensam” är vårt viktigaste budskap till väljarna i nästa års val. Du står aldrig ensam i klimatomställningen.

Om du vill se besluten som prioriterar tågtrafiken, kollektivtrafiken, cykeln och elbilar så är det Miljöpartiets politik som gör det möjligt.
Om du vill ha en ekonomi där prylarna lever längre och kan delas med andra så kan du lita på att det är vi gröna som gör det möjligt.
Aldrig ensam, alltid tillsammans.

Samma tanke gäller för arbetet med att bygga ihop vårt samhälle. För oss är det självklart att ett orättvist samhälle aldrig kan bli ett grönt samhälle.
Om du vill ha ett samhälle som bygger ihop stad och land så är den gröna politiken en självklar lösning. Där den som bor på landsbygden kan vakna med en fulltankad elbil varje morgon och där de gröna näringarna växer.

Om du vill ha ett jämställt samhälle så är det hos oss du hittar lösningarna. Som ger lika chanser till alla, i alla lägen i livet.
Och om du mår illa över att barn behöver växa upp i fattigdom i ett av världens rikaste länder så är du välkommen till oss i Miljöpartiet för att göra något åt det.
Aldrig ensam, alltid tillsammans. 

Mina vänner,
Den politik vi väljer är en spegel av vad vi längtar efter. Vi miljöpartister längtar efter solidaritet, jämställdhet och hållbara lösningarna.
Jag vet att det är betydligt fler än fyra procent som delar denna längtan, som delar vår dröm. Det finns väldigt många i det här landet som har tröttnat på att samhällsdebatten ska utgå från den som skriker högst, t ex i en partiledardebatt. Som alltid ställer människor mot varandra istället för större klyftor.
Väldigt många som vill se sina barn ska växa upp i ett samhälle som bit för bit bygger oss närmare varandra.
Miljöpartiet ska vara den majoritetens hem i politiken. 

Mina vänner,
Nu är det dags att äntligen gå till val igen. Vår uppgift är att göra det som inget annat grönt parti hittills har lyckats med, att få väljarnas stöd för att sitta en tredje mandatperiod i en regering som på allvar investerar i både människor och klimat.
I valrörelsen ska vi söka mandat för att genomföra den där drömmen om ett modernt, grönt folkhem för alla. Där drömmen blir verklighet med konkret politik som fortsätter att faktiskt förändra verkligheten i hela samhället.
Eller som vår kollega Anna-Lena Baerbock i Tyskland uttryckte det i sin valrörelse för bara några veckor sedan:
”Våra barn ska inte fråga oss varför ni inte gjorde något. Våra barn ska fråga oss hur ni lyckades.” 

Mina vänner,
Vi ska fortsätta att göra drömmar till verklighet. I det moderna, gröna folkhemmet är du aldrig ensam. Det samhället bygger vi tillsammans.
Tack.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: