Godare mat – gladare påsk

Våra val då det gäller hur vår mat är odlad, hur djuren har behandlats och var maten kommer ifrån har stor betydelse. Vi presenterar politik för ett godare påskbord.

Många är nog överens om att maten vi äter ska vara god, näringsrik och giftfri – allra helst närproducerad och ekologisk.

Vår politik för ett godare påskbord

Du ska inte behöva vara expert för att göra rätt val i affären. Du ska ha rätt att veta var maten kommer ifrån även på restaurangen. Du ska kunna lita på att maten i skolan, på sjukhus och äldreomsorgen är bra för dig och för planeten. Ansvaret för bra mat ligger på de politiker som bestämmer reglerna för jordbruk och fiske. Därför spelar det roll vilka du väljer som ska få ansvar att bestämma över maten.

Ägg

Vi vill ge hönsen mer utrymme och möjlighet till naturligt beteende, därför säger vi nej till hållande av burhöns.

Sill och lax

Vi vill ställa om till ett hållbart fiske, inom EU och globalt. Du ska inte behöva fundera på vilka arter som hotas av utrotning eller innehåller miljögifter.

Vegetariskt

Vi vill stödja utveckling av nya vegetariska livsmedel och odling av svenska proteingrödor.

Lamm

Vi vill att alla köttprodukter ska vara ursprungsmärkta, även på restaurang. Bete- och betesmarker ska främjas, för bättre djurvälfärd och biologisk mångfald.

Prinskorv

Köttprodukter som serveras i skolor och sjukhus ska gynna hållbar produktion. All mat som upphandlas i offentlig sektor ska leva upp till svenska djurskyddskrav.

Bröd

Vi vill se mer ekologisk odling i stället för jordbruk som använder farliga bekämpningsmedel och konstgödsel.

Påskgodis

Vi ska ha rättvisa handelsavtal med de länder som säljer exempelvis kakao till EU. Hållbarhet ska vara utgångspunkt för internationell handel och utvecklingssamarbete.

Relaterade nyheter

Malin Aldal
Malin Aldal

MP föreslår jordbruksavdrag

Vegokorven en symbol för klimatsmart mat

Låt inte köttmaffian stoppa vegokorven

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter