Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar

Den 13 april ställde ett par medier frågor om ett foto som visar Mehmet Kaplan på en middag arrangerad av företagarföreningen Tumsiad Sverige. Bland övriga gäster syns på fotot bland andra Barbaros Leylani (f.d. vice ordförande för Turkiska riksförbundet) samt en person som uppges företräda högerextremistiska organisationen Grå Vargarna. Fotot är sedan 2015 publicerat på Turkiska riksförbundets hemsida.
Mehmet Kaplan svarar här på frågor med anledning av detta.

Varför var du på denna middag?

– Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med representanter från det turkiska civilsamhället, inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige som en av ett 50-tal gäster för att fira Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången.

Vad har du för syn på TRF och det faktum att företrädare för högerextrema organisationen Grå vargarna deltog på samma middag?

– Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag visste inte att en person från Grå vargarna var på middagen. Jag vill aldrig vara på tillställningar med extrema organisationer. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av våldbejakande och högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.

– Som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande, det måste även organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för. Men såklart har vi ett ansvar och det är tydligt att vi har brustit i rutinerna. Jag tar även avstånd från Tumsiads agerande om de medvetet har bjudit in en representant för en högerextrem organisation.

Relaterade nyheter

MP kallar klimatministern till utskottet

MP begär särskild debatt efter klimatdom

MP kritisk till EU:s asyl- och migrationspakt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter