MP anmäler biståndsministern till KU

Miljöpartiet har begärt att KU granskar biståndsminister Matilda Ernkrans (S) och regeringens kraftiga miljardavräkningar på biståndet. MP:s utrikespolitiska talesperson Maria Ferm säger att vi står inför ett ökat behov av humanitärt bistånd i världen.

– Det rimliga nu när Migrationsverkets prognoser drastiskt ändrats, är att betala tillbaka pengarna så att de kan gå till viktiga insatser för demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling, säger utrikespolitiska talesperson Maria Ferm.

Tidigare under våren har regeringen presenterat historiskt stora avräkningar på biståndet, nämligen 9,2 miljarder kronor. Skälet var att pengarna istället kunde användas för att betala mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Sedan dess har Migrationsverket presenterat en ny prognos på färre flyktingar för hela året. Miljöpartiet vill därför att avräkningarna ska minimeras, men att det minsta regeringen kan göra nu, är att inte skära ned mer i biståndet än Migrationsverkets prognoser tillåter.

– Vi står inför en global svältkatastrof och ökat behov av humanitärt bistånd i världen och då duger det inte att regeringen bara håller inne med pengarna, säger utrikespolitiska talesperson Maria Ferm till Sveriges radio.

Läs mer

Sveriges radio: Miljöpartiet anmäler biståndsministern till KU

Relaterade nyheter

Frys inte biståndet till Unrwa

Utrikesdeklarationen lämnar mycket att önska

Per Bolund leendes framför en sjöPer Bolund leendes framför en sjö

MP vill höja biståndet kraftigt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter