MP kommenterar regeringens budget

Per Bolund och Janine Alm Ericson var hårda i sin kritik av Sverigedemokraternas och regeringens budget, som presenterades idag.

– En förödande klimat- och miljöslakt är inledd. Listan på vad som nu går i fel riktning är lång, sa Per Bolund vid en pressträff i riksdagen vid lunchtid. Han påminde också om vad FN:s generalsekreterare António Guterres sa när han inledde klimattoppmötet i Egypten nyligen: “Vi är på en motorväg till klimathelvetet med foten på gaspedalen”.

Budgeten innebär bland mycket annat att man sänker bensinskatten, stoppar ny järnväg, minskar järnvägsunderhåll, minskar reduktionsplikten, avskaffar klimatbonusen för elbilar, drar ner på satsningar på våra hav, skogar och natur och försämrar reseavdraget. Under nästa år minskar miljöbudgeten med nästan 2,5 miljarder, drygt 7 miljarder mindre 2024 och nästan 12 miljarder mindre 2025.

– Man lägger ned Miljödepartementet och nu har vi också fått svart på vitt att man lägger ned miljöpolitiken. Det är förödande för miljöarbetet i Sverige och en skam för ett land som legat i framkant vad gäller miljöfrågor. Det här är en politik för höjda utsläpp. För fler kalhyggen men för färre djurarter och mindre liv i våra hav, sa Per Bolund.

– Den största reformen man faktiskt gör är en skattesänkning på bensin som stimulerar fossilekonomin och fortsätter hålla oss fast i det oljeberoende som också finansierar Putins krig mot Ukraina, sa Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson.

Hon kritiserade också andra delar av budgeten. Det behövs fler inom vården och läget är akut, men regeringen lägger inte i närheten av tillräckligt för att ge vården de förutsättningar som behövs. Det är också tydligt att regeringen inte prioriterar kulturen. Inga satsningar görs för skolbiblioteken, och fri entré till statliga muséer för vuxna tas bort, liksom det statliga stödet till kulturskolan.

– Detta är en slakt av kulturbudgeten. För de barn som växer upp i Sverige tar regeringen flera steg mot att göra kulturen till en klassfråga, sa Janine Alm Ericson.

Biståndet minskas och regeringen backar från sina internationella åtaganden gentemot bland annat FN.

– Biståndet ska gå till att bekämpa fattigdom och hjälpa världens mest utsatta, inte till ökade fossila subventioner, sa hon också.

Om några veckor kommer Miljöpartiet att presentera en egen skuggbudget, som visar vilken ekonomisk politik vi vill driva

Relaterade nyheter

MP satsar på klimat och välfärd

En budget för det nya gröna folkhemmet

Det nya gröna folkhemmet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter