MP röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister

Riksdagen röstade idag ja till talmannens förslag att utse Ulf Kristersson (M) till statsminister. Röstsiffrorna var 176 mot 173.

– Vi kommer att få en regering som skapar misstro, ökar klyftorna och bygger murar mellan människor, sa Per Bolund när han förklarade varför Miljöpartiet röstade nej i statsministeromröstningen.

I sitt anförande påpekade han också att de fyra partiernas överenskommelse inte innehåller ett enda förslag som här och nu sänker klimatutsläppen. Däremot en rad förslag som kraftigt ökar dem.

– Ändå påstår man sig stå upp för klimatmål och Parisavtal. Det går inte att se på annat sätt än som en stor lögn. Säg istället sanningen om konsekvensen av er politik. Ni nedmonterar Sveriges miljö- och klimatarbete, sa Per Bolund.

– Vi i Miljöpartiet tror på en bättre värld. Vi vill se ett samhälle med ökad jämlikhet, stärkt välfärd och minskade utsläpp. Ett samhälle som samarbetar. Ett samhälle som är rättvist och solidariskt. Ett samhälle som bekämpar klimatförändringarna, värnar om den biologiska mångfalden och klarar att tänka långsiktigt. Som bygger broar och inte murar. Vi vet att en sådan värld är möjlig. Men den är inte möjlig med den auktoritära nationalistiska politik Ulf Kristerssons regering vill driva igenom, avslutade han sitt anförande.

Hela Per Bolunds röstförklaring finns här.

Relaterade nyheter

Nya namn i Miljöpartiets styrelse

En budget för det nya gröna folkhemmet

EU är vårt hopp när regeringen sviker

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter