MP vill att staten får ner hushållens energikostnader

Det är många som är oroliga inför ännu en vinter med rekordhöga elpriser. För att hjälpa hushållen att klara energikostnaderna, vill vi i Miljöpartiet energieffektivisera villor och flerbostadshus, och att staten står för den större delen av notan.

– Den långsiktiga lösningen för att hålla nere energikostnaderna är att staten nu hjälper hushållen att minska energianvändningen så mycket som möjligt, säger språkröret Per Bolund i en intervju i TT.

Enligt vårt förslag ska staten stå för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara energin.

Energieffektivisering – vårt enda skydd när vintern kommer

Ett hus består idag av en mängd olika system för att fungera. I många fastigheter samverkar inte systemen med varandra. Det handlar ofta om felaktiga inställningar av värme och ventilation. Genom att se till att systemen fungerar som de ska kan man i en fastighet spara upp till 25 % i energikostnader. Därutöver finns stor potential att spara energi genom investeringar i ny och mer effektiv teknik. Det kan handla om allt från att installera en värmepump eller bergvärme till att förbättra ventilation och isolering. Denna satsning ska dock vara tidsbegränsad.

– Lyckas man göra de insatserna ger det inte bara effekt denna vinter utan många vintrar framöver, säger Per Bolund.

Stöd till företag

Vi vill också ta tillbaka och bredda energisteget, som riktar sig till företag som vill energieffektivisera verksamheten. Det första energisteget var en enorm framgång. Genom att bredda stödet till att också omfatta små- och medelstora företag kommer fler nu kunna spara energi och pengar. Vi tycker att alla företag ska få ta ett energisteg!

– Det fick en väldigt stor effekt, många företag sökte och har varit väldigt nöjda med effekterna. Nu tycker vi även att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd, säger Per Bolund.

Läs mer

Läs artikeln i GP, här.
och i SVD, här.

Relaterade nyheter

När ska regeringen sluta stötta kriget?

Regeringens vindkraftsmotstånd kvarstår

Alla har rätt att äta sig mätta!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter