Nya restriktioner för att bromsa smittspridningen

Regeringen presenterar nya restriktioner för att bromsa spridningen av coronaviruset. Antalet personer som får delta i allmän sammankomst begränsas till åtta. Undantaget för underhållning på tas samtidigt bort.

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör och finansmarknadsminister.

– Konsekvenserna av våra beteenden drabbar inte bara din äldre släkting. De påverkar sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal som nu är livrädda för att behöva uppleva samma krisläge som i våras. Vi fattar de här besluten för att vi måste, inte för att vi vill. För att det inte finns något alternativ, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Max åtta personer får delta i allmän sammankomst

Regeringen föreslår att max åtta personer får delta på en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Det ska gälla från den 24 november.

Regeringens intention är att detta ska vara normerande också för andra sammanhang, inklusive de privata – en signal om att minimera sociala möten helt.

Undantaget för underhållning på restaurang tas bort

På restauranger med bordsservering har fler än 50 personer kunnat samlas för att till exempel se en livespelning eller en show. Det undantaget tas bort så länge som de nya restriktionerna gäller, i ett första steg fyra veckor.

Företags och föreningars behov ses över

Regeringen kommer att fortsätta att se över behoven av stöd till företag och föreningar som drabbas av de nya restriktionerna.

– Besluten vi presenterat här idag kommer att få fortsatta negativa konsekvenser för många företag och föreningar, särskilt i kultursektorn och för idrotten. Regeringen har alldeles nyligen presenterat ekonomiska stöd som kan användas även av dessa branscher, men det kommer sannolikt inte kommer att räcka. Självklart kommer vi att se över behovet av förstärkta stöd till de sektorer som drabbas av de här skärpta restriktionerna, säger Per Bolund.

Ta ansvar och visa solidaritet

– Nu är det upp till oss alla att välja. Hur länge vi behöver de här restriktionerna avgörs av hur du väljer att ta ditt eget ansvar och visar solidaritet med andra. Ingen kan säga att de inte vet om eller förstår restriktionerna. Men alla ska göra sitt för att vi inte ska behöva ha dem kvar, säger Per Bolund.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: