Producenterna ska ta större ansvar för textilavfall

Lyssna

Hälften av de kläder som slängs skulle kunna återanvändas. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska titta på hur producenterna kan ta ett större ansvar.

Att hållbart mode och second hand blir mer och mer populärt ger hopp om framtiden. Men det är dags för fler klädproducenter att ta sitt ansvar för klimatet. Det behöver bli tydligare vem som ska ta hand om de stora mängderna textilavfall som uppstår.

Klädjättarna behöver ta ansvar

Regeringen tillsätter en utredning som ska föreslå ett producentansvar för textilier, det vill säga att producenterna ska ta ansvar för det textilavfall som uppstår.

– Kläder och mode är en miljardindustri med en mycket stor miljöpåverkan. Det är självklart att klädproducenterna precis som producenter av andra återvinningsbara material måste ta ett ansvar för sina produkter från vaggan till graven, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Mer återvinning och återanvändning

Utredningen har i uppdrag att föreslå ett producentansvar som ser till att textilier samlas in separat för både återanvändning och textilavfall för återvinning. Utredningen ska redovisas senast i december 2020.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: