Regeringskritik och MP:s visioner i partiledardebatten

Regeringskritik och MP:s visioner i partiledardebatten

Märta Stenevi var hård i sin kritik av regeringen i dagens partiledardebatt i riksdagen. Men hon målade också upp en bild av det Sverige MP vill se, och hon uppmärksammade fallet med den åttaårige pojke i Luleå som kan ha mördats av sin pappa. Hon krävde att riksdagen inför en lex Tintin.

Trots att M, KD och L gjorde ett riktigt dåligt val lyckades de med minsta möjliga marginal bilda regering. Men det var inte en majoritetsregering utan en marionettregering, sa Märta Stenevi.

– Regeringen tillträdde på nåder av Sverigedemokraterna, och det är deras politik som de förlorande partierna nu tagit på sig att genomföra och ansvara för. Jimmie Åkesson säger hoppa – och Ulf Kristersson frågar hur högt, sa hon.

Därför har vi nu en regering som slår sönder klimat- och miljöpolitiken, ökar utsläppen, minskar stödet till skydd av natur, stoppar vindkraftsutbyggnaden, lägger sju miljarder på att sänka bensinskatten men snålar in på vård, skola och omsorg, som hyllar Ukrainas mod, men låter Ukrainas kvinnor och barn leva på existensminimum i Sverige, som uttalar sig skarpare om en upphängd docka än om unga demonstranter som avrättas genom hängning i Iran, sa Märta Stenevi i sitt anförande.

Det finns en annan väg

Men det finns en annan väg för Sverige. Vi kan lösa energikrisen genom offensiva satsningar på förnybar energi och effektivisering, bevara arterna i skogar och hav, låta pengarna gå till skolan istället för till riskkapitalisterna, och ge alla barn rätt stöd istället för att hota deras föräldrar och visitera barnen utan misstanke, ge mer frihet åt fler, bedriva en feministisk utrikespolitik i ord och gärning, ge mindre elstöd till miljardärer och mer stöd till garantipensionärer och barn, låta lagen begränsa förövaren, inte brottsoffren, låta solidaritet bli ledstjärna istället för protektionism.

– Det är ingen utopi och ingen naiv vision. Det är bara en fråga om politiska prioriteringar och vilja. Och Miljöpartiet både vill och kan. Så fort Liberalerna hittar sin liberala ryggrad igen är vi redo att fälla regeringen, sa Märta Stenevi.

Inför en lex Tintin

Märta Stenevi tog också upp fallet med den åttaårige pojke i Luleå som kan ha mördats av sin pappa.

– Trots pojkens rädsla, trots mammans varningar, så dömdes barnet till umgänge med pappan. Och nu är han borta. Tvångsumgänget måste upphöra, innan vi förlorar fler barn. Barn måste få egna ombud i rättsprocesser och vårdnadstvister. Kvinnor och barn måste skyddas från sina förövare. Låt riksdagen enas om att införa en lex Tintin omgående, sa Märta Stenevi.

Tack till Annie Lööf

Dagens partiledardebatt var den sista för Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.

– När andra vänt kappan efter vinden har du visat vad det är att vara en liberal politiker i vår tid. Du har stått vid ditt ord och aldrig släppt fram rasismen till makten eller gett rasisterna en millimeter. Jag vet att du har fått betala ett högt pris för det, men jag hoppas att du också har känt stödet från alla oss som backat dig, sa Märta Stenevi.

Se klipp från debatten

Märta Stenevis första anförande 

Märta Stenevis andra anförande

Om lex Tintin i replik på Ulf Kristersson  

Tack till Annie Lööf

 

Relaterade nyheter

Stor medlemsökning för Miljöpartiet

Miljöpartiet får 4,8 i ny mätning

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter