Välkommen till Miljöpartiet Pekka Heino

cc0Peter Knutson
cc0Peter Knutson

I över 30 år arbetade Pekka Heino som programledare på SVT. Under hela den tiden har han röstat grönt, men det var först nyligen han kom ut som Miljöpartist på Instagram. Sedan dess har han hunnit delta på valvakan och blivit medlem.

– Jag kom till en punkt, då jag fick nog. Samtliga andra partier ignorerade fullständigt miljö- och klimatfrågorna. Jag ville göra någonting! Därför kom jag ut som miljöpartist på instagram, säger Pekka Heino.

Sedan dess har han hunnit bli medlem och vara med på valvakan. Hans engagemang för klimatet och miljön väcktes däremot långt tidigare, redan på 70-talet.

– Min biologilärare i högstadiet pekade på mig och sa att du inte kommer klara dig från miljöhotet. Sedan pekade han på sig själv och sa att han kanske klarar sig, men att jag inte kommer göra det.

“Utan vatten inget liv”

Det här hände alltså för 50 år sedan och blev en tydlig väckarklocka för Pekka Heino. En av hans hjärtefrågor idag är vatten. Snart kommer vi till en punkt då vi inte längre kan göra grundvattnet rent igen, berättar han. Dessutom gör försurningen i havet så att arter dör – oupptäckta.

– Utan vatten överlever vi inte. Det är en förutsättning för allt liv. Men just nu dör flera arter ut. Både de vi känner till och de vi inte känner till. Så mycket som 80 procent av världshaven är ännu outforskade. Vi vet inte hur det drabbar oss, att arter dör ut, eftersom vi inte känner till dem.

Med tanke på valresultatet anser han att det är ännu viktigare nu att vi organiserar oss. Ensam är inte stark, och Miljöpartiet behöver fler medlemmar.

–  Idag är klockan inte längre fem i 12, den är en sekund i 12. Vi måste göra allt vi kan innan det är försent. Nu ska vi driva på och ge järnet och ifrågasätta alla dåliga beslut. Det gör vi ändå bäst tillsammans. Vi ska visa att vi är en stark motståndskraft, säger Pekka Heino.

Fotograf är Peter Knutson.

Bli medlem

Gör som Pekka Heino, bli medlem du med. Läs mer här. 

 

 

Relaterade nyheter

Miljöpartiet växer mest!

Över 2000 nya medlemmar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter