Vi röstar för fortsatt förtroende för statsministern

Idag röstar riksdagen om förtroendet för statsminister Stefan Löfven. Det här är vår röstförklaring då vi röstar för fortsatt förtroende för statsministern.
Herr talman,

Vi samlas här mitt under en pågående pandemi. Fyra partier vill fälla regeringen. Inte för att regeringen lagt fram ett förslag som dessa partier gemensamt ogillar. Inte för att de har en gemensam idé om vem som ska leda Sverige eller vilken politik en framtida regering ska ha.  De är bara eniga om en sak – att säga nej till Stefan Löfven.

Vi minns alla hösten 2018. En rekordlång regeringsbildning där talmansrundor avlöste varandra. Vi minns hur M, SD och KD röstade igenom en total slakt av den miljöpolitik och klimatpolitik som vi i Miljöpartiet byggt upp under fyra år i regering. Arbetslösa drabbades när Arbetsförmedligen stympades och arbetet mot prostitution och mäns våld mot kvinnor som jämställdhetsmyndigheten bedrev höll på att åka i papperskorgen tillsammans med vårt investeringsstöd för att bygga fler klimatsmarta hyresrätter med rimlig hyra.

Allt utan tillstymmelse till konsekvensanalys.
Då levde Kristerssons löfte till Hedi Fried om att aldrig ge SD inflytande. Nu är de ett högerkonservativt regeringsalternativ tillsammans.

Runt om i Europa och världen ser vi hur högerkonservativa, rasistiska och populistiska krafter flyttar fram sina positioner. De ifrågasätter rättsstatens principer, monterar ner såväl medias som rättsväsendets oberoende och inskränker rättigheter för hbtqi-personer, kvinnor och minoriteter. När borgerliga partier i land efter land släppte in dessa krafter vid maktens bord visade vi en annan väg. Det var möjligt genom avtalet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Miljöpartiet står därför bakom januariavtalet, som gjort att regeringen kunnat driva en stark och offensiv politik för klimatet, för miljön, för jobben, sjukvården, jämställdheten och för ett tryggare Sverige

Bland de punkter som vi i Miljöpartiet förhandlat in finns stora satsningar på utbildning, på att hela landet ska utvecklas genom en grön industriomställning där stål utan kol just nu håller på att bli verklighet.

Vi säkrade stora resurser för skydd av värdefull natur och biologisk mångfald i en tid när massutrotning av arter står för dörren. En utbyggd infrastruktur och hållbara transporter från Norrbottniabanan till nya stambanor för höghastighetståg. För ett land som håller ihop. Ett land som visar solidaritet mellan människor.

Sedan finns det punkter som andra förhandlat in som vi i tycker är bra. Och några punkter som vi i Miljöpartiet starkt ogillar. Däribland punkt 44 som det handlar om idag. Miljöpartiets bostadspolitik utgår från helt andra visioner.

Under de senaste åren, med miljöpartistiska bostadsministrar, har bostadsbyggandet ökat kraftigt. Under 2020 färdigställdes det mer än dubbelt så många hyresrätter som 2014. 60 000 bostäder har påbörjats det senaste året. Många av dom med investeringsstöd som gör att hyrorna hålls nere. Vi vill fortsätta utveckla en socialt hållbar bostadspolitik så att alla som behöver en bostad ska få en trygg bostadssituation till en rimlig kostnad. Marknadshyror är inte vägen dit och därför har vi också lovat att inte införa marknadshyror.

Miljöpartiet vill se ansvarstagande i politiken, och inte fastlåsta positioner som kan driva in Sverige i ett politiskt kaos.

Herr talman,

Vi i Miljöpartiet vill att Sverige ska vara en stark röst på klimattoppmötet i Glasgow, att det historiska 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor som jämställdhetsminister Märta Stenevi lanserade i onsdags ska bli verklighet, att biståndet ska säkras på 1 % av BNI och att Sverige får en grön återstart efter pandemin.

Vi i Miljöpartiet vill värna demokratiska fri och rättigheter, ett oberoende public service, fria medier i hela Sverige, fri kultur. Miljöpartiet vill öka jämställdheten, inte backa tillbaka. Vi vill stärka hbtqi-personers rättigheter och andra minoriteters rättigheter. Miljöpartiet vill ha en regering som fortsätter att förhandla fram en offensiv klimatagenda i EU. Och Miljöpartiet vill förverkliga den här regeringens vision om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Därför kommer vi att rösta nej till misstroendet mot statsminister Stefan Löfven.

Relaterade nyheter

Språkrörens sommartal 2023

Ökat hat mot HBTQI-personer beror på SD:s inflytande

När ska regeringen sluta stötta kriget?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter