SKOLA. Jämför Älmhults nya skola med Markaryds golfresort

Utställningshus, Golfresort i Traryd Foto: Nobuaki Kudo, November 2019

Jag har läst ett antal artiklar och insändare den senaste tiden i Smålänningen som handlar om den nya skolan i Älmhult.
Man undrar varför inte regerande politiker lysnar, utan försöka tysta ned befolkningsoro och oppositionskritiker. Jag tycker att det är inte för sent att backa och göra om i stället för att gå vidare.
Nu är skolaffären överklagad till högsta förvaltningsdomstolen, min gissning är att det avvisas. Det känns oerhört hopplöst och jag är helt med kvinnan som överklagade.

I MARKARYDS KOMMUN har de haft Traryds golfresort-projektet som uppmärksammats stort de senaste tio år, ett flera miljarder stort projekt med hundra tals nya bostäder kombinerat med den nya golfbanan i norra Markaryd.
Resultat blev företagskonkurs. Inte en gång, utan två gånger med exakt samma projekt. Idag på platsen syns ett stort gapade skog och ett tomt utställningshus kvar där. Mycket sorgligt och man undrar varför man inte kunde stoppa det innan.
Ledande politikers retorik var samma, det kostade kommunen inte en enda krona. Det var sanning med modifikation. Kommunens anställda ställde upp oerhört mycket arbete för att projektet lyckas, medan politiker och höga tjänstemän åkte till Danmark för att träffa med företags ledning.

MP VAR ENDA partiet som var emot projektet. Vi fick bland annat höra ”MP är emot Traryds utveckling”.  Jag kom ihåg vid första projektet, när kommunfullmäktige skulle godkänna avtal mellan kommunen och företaget, delades det avtalet under pågående fullmäktiges sammanträde. Jag kunde inte ens läsa färdigt innan beslutet fattade.

ANDRA GÅNGEN fick MP varning från bland annat statliga myndigheter att det aktuella företaget skulle vara oseriöst. Ändå var alla partier utom MP i kommunfullmäktige med på projektet.
Det kanske inte är olagligt, men man kunde lyssna skattebetalarnas åsikter innan en kommun gör stor investering.

Nobuaki Kudo
Ordförande, MP i Markaryd
Insändare, Smålänningen, 2019-11-25

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: