Krönika i NA: Folkvald

Från 888 till 1 443 politiska fångar i Belarus senaste året

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver krönikor i Nerikes Allehanda under vinjetten ”Folkvald” en gång i månaden. Nu i december innehåller krönikan några återblickar och reflektioner över året som gått. 

Camilla ser tillbaka på pandemin, krigsutbrottet, valrörelsen och berättar om veckan möte med Belarus demokratiska ledare Sviatlana Tsikhanouskaya.

När hon skrev om människorna på flykt från krigen i början av mars var 660 000 människor på flykt. I april var det 3 901 713 personer på flykt. Tremiljonerniohundraentusensjuhundratretton. Det är ett ofattbart antal människoöden. Nu är 7 891 977 människor på flykt, och vet inte när de kan komma hem igen. Camilla frågar sig om det ens är en poäng att skriva ut siffrorna, för det är svårt att föreställa sig hur många det är. Men hon gör det ändå.

När kriget i Ukraina började riktades medias strålkastare dit. Men när allt ljust hamnar på ett ställe innebär det att andra ställen hamnar i skymundan. Förra året vid den här tiden startade Camilla Hansén och hennes kollega Maria Nilsson (L) ett nätverk i riksdagen för ett fritt och demokratiskt Belarus. Det var ganska mycket fokus på Belarus då, efter det valfusket något år tidigare fokuserade medier på kampen för frihet och demokrati, och på den rättmätiga belarusiska ledaren Sviatlana Tsikhanouskaya. Vi läste om den fruktansvärda situationen för politiska fångar, som då för ett år sedan var 888 personer.

I tisdags var Camilla värd för ett möte mellan riksdagsledamöter från alla partier och Tsikhanouskay, då var det 1 443 politiska fångar i landet, och idag säkert några till. En av fångarna är Tsikhanouskayas make, som fängslades när han kandiderade till president.

Nu hamnar den demokratiska kampen i Belarus återigen i strålkastarljuset när Ales Bialiatski får Nobels fredspris. Han kan själv inte delta i ceremonin eftersom han är en av alla dem som sitter fängslade i Belarus för sitt arbete för mänskliga rättigheter och demokrati.

Läs hela kröningar i Nerikes allehanda här, länk [för prenumeranter]; https://www.na.se/2022-12-09/fran-888-till-1-443-politiska-fangar-i-belarus 

Läs även nyhetsartikeln om Tsikhanouskayas besök i Nerikes Allehanda, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2022-12-07/belarus-kan-anvandas-for-attack-nar-som-helst

Relaterade nyheter

Uppsala län, 22 februari 2024

Våra förtroendevalda

Örebro län, 19 februari 2024

Adam Arnesson (MP): Motståndskraften behöver stärkas

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter