Ställ krav för ett medlemskap i Nato

Ställ krav för ett medlemskap i Nato

Miljöpartiet i Örebro län vill se tydliga krav inför ett medlemskap i Nato. RIksdagsledamot Camilla Hansén, regionpolitisk talesperson Pia Frohman och kommunalråd Lea Strandberg skriver vilka krav Miljöpartiet vill se.

Rysslands brutala invasionskrig mot Ukraina har ritat om den säkerhetspolitiska kartan. Sverige försöker kasta sig in i Nato – men priset för medlemskapet i försvarsalliansen har redan varit högt.

I onsdags tog riksdagen ytterligare ett steg genom att en majoritet röstade för anslutning till Nato. Miljöpartiet röstade nej. Riksdagen godkände dessutom regeringens förslag utan att ställa några krav.

Miljöpartiet tror fortfarande att Sveriges förutsättningar att verka för fred, demokrati och nedrustning i världen är bättre om vi står utanför försvarsalliansen. Men om Sverige går med, så får det inte ske villkorslöst:

  • Säkerställ att inga kärnvapen förs in på svenskt territorium. Det skulle minska hotbilden mot Sverige och ligga i linje med våra grannländer, som har liknande regelverk.
  • Inför principen om ”No first use” i Nato. Miljöpartiet vill att Nato aldrig får vara först med att använda kärnvapen.
  • Säkerställ att Sverige ingår i en allians av demokratier – inför ett demokratikrav i Nato. Bara länder som uppfyller grundläggande demokratiska kriterier ska få vara medlemmar.

 

Läs hela artikeln i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2023-03-22/stall-krav-for-ett-medlemskap-i-nato

Relaterade nyheter

Gävleborg, 7 december 2023

Debatt – Regeringen ger andra länder en ursäkt att slå av på takten

Stockholmsdistriktet, 30 november 2023

Ny rapport synliggör villkor för personer med omfattande funktionsnedsättning

Örebro län, 28 november 2023

NA Debatt: Akademin som en fri kraft i omställningen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter