Det är klimatförändringar – inte klimatpolitik – som pressar bönder att slakta sina djur.

En stark klimatpolitik i EU är en förutsättning för en svensk livsmedelsproduktion – inte ett hot mot den, skriver Pär Holmgren (MP), Isabella Lövin (MP) och Adam Arnesson (MP).

REPLIK. Busch och Kardemark (KD) pekar ut klimatpolitiken i EU som ett hot mot Sveriges bönder och kor. I själva verket är det KD:s klimat- och jordbrukspolitik som hotar Sveriges kött- och mjölkbönder – och kossorna själva.

KD varnar för att klimatpolitik ska leda till tvångsslakt av kor. Vi undrar om debattörerna har glömt sommaren 2018, när otaliga svenska bönder tvingades slakta djur i förtid till följd av torkan och den foderbrist som uppstod. Det är klimatförändringar – inte klimatpolitik – som pressar bönder att slakta sina djur.

Om man ser att extremväder är ett hot mot svensk livsmedelsproduktion inser man snabbt vikten av ambitiös klimatpolitik på EU-nivå. De globala utsläppen måste kraftfullt minska och vår bästa chans att påverka länder som Kina och Indien är genom EU. En stark klimatpolitik i EU är en förutsättning för en svensk livsmedelsproduktion – inte ett hot mot den.

KD:s jordbrukspolitik i EU leder dessutom till större och färre gårdar, och tvingar mindre mjölkgårdar att lägga ner. För att uppnå en robust livsmedelsförsörjning krävs många aktiva lantbruk i hela landet, och att beroendet av importerat foder minskar. Trots detta utreds just nu förslaget att slopa betesrätten för mjölkkor, på uppdrag av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Läs hela repliken i Expressen här, länk [öppen för alla]: https://www.expressen.se/debatt/det-ar-kds-politik-som-leder-till-slaktade-kor/

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter