MP: Regeringen öppnar för andra att slå av på takten i klimatarbetet

Regeringen öppnar för andra att slå av på takten i klimatarbetet

Just nu pågår klimattoppmötet COP28 i Dubai. Många experter menar att det är det viktigaste klimattoppmötet sedan Parisavtalet slöts 2015. Per Holmgren, europaparlamentariker och Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson i riksdagen skriver tillsammans med Lea Strandberg, kommunalråd Örebro, Pia Frohman, regionpolitisk talesperson och Camilla Hansén, riksdagsledamot från Örebro län COP27.

Vi befinner oss i en extremt allvarlig situation. Världen är på väg att missa Parisavtalets mål. Varken Sverige eller EU har åtgärder i linje med 1,5-gradersmålet.

Inför mötet har tre frågor pekas ut som helt avgörande. På samtliga tre områden går Sverige i fel riktning.

  • Världen måste besluta om skärpta åtgärder för minskade utsläpp – svenska ministrar kommer till klimattoppmötet med beslut om kraftigt ökade utsläpp i bagaget.
  • COP28 behöver resultera i ett beslut om att fasa ut alla fossila bränslen – Sveriges regering har brutalt ökat användningen av fossila bränslen och de fossila subventionerna.
  • Rika länder måste öka sitt stöd till fattigare länders arbete med omställning, anpassning och skador orsakade av klimatförändringarna — Tidöpartierna har kraftigt minskat stödet till de internationella klimatfonderna.

Med gröna ministrar i regering reste Sverige till COP-möten med höjda ambitioner för att driva förhandlingarna framåt. Exempelvis lovade Sverige som land 2021 att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 2025.

Varje ton växthusgasutsläpp räknas, varje tiondels grad global uppvärmning gör enorm skillnad.

Det är oförlåtligt att regeringen i den här situationen bromsar Sveriges omställning och ger andra länder en ursäkt att slå av på takten.

 

Läs hela debattartikeln i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2023-12-12/regeringen-oppnar-for-andra-att-sla-av-pa-takten-i-klimatarbetet

 

Relaterade nyheter

Örebro län, 14 maj 2024

Camilla Hansén (MP) ställer fråga om rätt till fritidstolkning för teckenspråkiga

Örebro län, 13 maj 2024

NA Debatt: Valet är ditt – var en röst för klimatet, demokratin och naturen!

Västmanland, 12 maj 2024

Amanda Lind i Västerås 18 maj

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter