Pressmeddelande: Utökat glasögonbidrag i MP:s budget

Lyssna

Alla barn ska ha rätt till bra syn, oavsett familjens ekonomi. Därför föreslår Miljöpartiet de gröna i sin oppositionsbudget för Region Örebro län 2019 att glasögonbidraget höjs med 300 kronor. Miljöpartiet vill även att bidraget utökas till att, utöver glasögon, även gälla synundersökning.

Alla barn ska ha råd med både glasögon och synundersökning.

I dag får barn bidrag till glasögon med upp till 1 000 kronor. Bidrag ges för glasögon eller kontaktlinser till barn upp till och med 19 år. Men som det ser ut i dag går det inte att få bidrag för synundersökning för barn över sex år. Därför föreslår Miljöpartiet att bidraget höjs med 300 kronor, till max 1 300 kronor, och att synundersökning inkluderas.

– Barn och unga har i dag gratis sjukvård och tandvård så vi tycker det är självklart att även inkludera synfel i tanken om jämlik vård och hälsa, säger Monika Aune, regionråd för Miljöpartiet. Vi förstärker budgeten för nästa år med två miljoner kronor för att kunna täcka de kostnaderna. En väldigt liten summa för regionen, men för barnfamiljer kan det göra stor skillnad.

Barns möjligheter att klara skolan och vara med på fritidsaktiviteter får inte vara beroende av familjens ekonomi. När Miljöpartiet var med i majoriteten gick regionen före och införde glasögonbidrag för barn i grundskoleåldern och sen följde regeringen efter några år senar

– Nu vill vi att regionen ska fullfölja den tanken. Barn ska ha schyssta förutsättningar i alla frågor där vi kan påverka, avslutar Monika Aune.

 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: