Sjöar och vatten

Sjöar och vatten

Vatten är vår viktigaste naturresurs. Ändå tillåter vi övergödning så att algblomningen stoppar oss från att bada. Vi målar våra båtar med miljöfarlig bottenfärg. Det finns så mycket vi snabbt kan förändra så att vi kan använda vårt fantastiska vatten även om tio år.
I Söderköping ligger flera sjöar och vattendrag på väldigt dåliga nivåer. Algblomningen frodas och fisken dör. Ändå älskar vi att ta båten ut och trolla lite gös eller pimpla mört. Vi badar heta sommardagar och spolar kranvattnet tills det blir iskallt innan vi dricker det. Vi måste ta hand om det vatten vi har. I Snövelstorp tog dricksvattnet slut sommaren 2014. Det hände ingenting när de drog på kranen. Grannar spekulerade vilt varför, komunen körde ut tankar med vatten och problemet var tillfälligt löst. Trots bevattningsförbud sågs sprinklersystem vattna torra gräsmattor och flera pooler fylldes. EU har gett oss dispans från deras miljömål för sjöar 2015. Dispansen gäller till 2027. Ändå tror inte Länsstyrelsen att vi kommer nå målen tills dess. Våra sjöar mår för dåligt. Men det underbara i kråksången är att det finns många bra lösningar!

En smal remsa med gräs, kanske en buske eller ett träd som går mellan åkermark och vattenbrynet tar bort massor av den övergödning som åkerbruket är skyldig till. Att göra dikena lite slingriga istället för helt raka och att bara gödsla på våren när grödorna växer och inte på hösten när marken ska ligga i träda är några goda exempel på vad man kan göra. Så att vi kan fortsätta att bada i Asplången och Slätbaken. Det finns en del enskilda avlopp som behöver fixas till och båtarna i Slätbaken som kan tömma sina toaletter på tömningsplats i hamn istället för ute i vattnet. 

Vi vill göra något åt det här. Vi vill skapa debatt och skapa förändring så vi kan drick vårt vatten och bada i våra sjöar.

 

Nyheter på Sjöar och vatten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter