I Strömstad handplockar majoriteten sin egen opposition

I Strömstad handplockar majoriteten sin egen opposition

Andreas Nikkinen (MP): Den nya majoriteten i Strömstad respekterar inte grundläggande demokratiska principer.

I Strömstads kommun har det länge varit praxis att majoriteten tillsätter posten som ordförande och förste vice ordförande, medan oppositionen tillsätter posten som andre vice ordförande. Att oppositionen formerar sig utan inblandning från majoriteten är en självklarhet i de flesta av Sveriges kommuner.

När Strömstads kommunfullmäktige här om dagen skulle välja personer till de viktigaste posterna i kommunstyrelse och nämnder valde den S-ledda majoriteten att bryta denna ordning. Istället för att låta oppositionen hantera sina val på egen hand valde majoriteten att lägga sig i omröstningarna för att på så vis handplocka sin egen opposition.

En av oppositionens viktigaste uppgifter är att kritiskt granska makten. En funktion som är central i alla fungerande demokratier. Att de styrande själva utser vilka personer och partier som ska få insyn är därför av uppenbara skäl en dålig idé. Risken att styret väljer en snäll opposition är påtaglig och den oppositionspolitiker som sitter på majoritetens mandat brottas med en solklar intressekonflikt.

Att den nya majoriteten i Strömstad inte respekterar dessa grundläggande demokratiska principer lovar inte gott inför de kommande fyra åren.

Andreas Nikkinen

Ordförande MP Strömstad

(Debattartikel Strömstads Tidning 3 december 2022)

Relaterade nyheter

Strömstad, 9 juni 2021

Det är inte okej!

Strömstad, 19 november 2020

Budget 2021 – vårt förslag

Strömstad, 4 september 2020

Demokratin förlorare när Canning avslutades

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter