ÖP: MP efterlyser högre ambitioner för klimat och service på landsbygden


Ännu en rapport har nu kommit som visar brådskan i klimatfrågan. FN:s miljöprogram UNEP varnar nu, inför COP 27, för att världen är på väg mot klimatkatastrof om inte utsläppen snabbt börjar minska globalt. Att då gå fram med ett förslag som, enligt den gjorda hållbarhetsbedömningen, inte leder till att kommunens målsättningar på klimatområdet uppnås håller inte, anser Miljöpartiet i sitt remissyttrande på Tierps kommuns förslag till ny översiktsplan.

Miljöpartiet har därför ett antal förslag då det gäller transporter, skogsbruk och energi för att komma till rätta med det. Det handlar bland annat om att tidigarelägga målet för fossilfria transporter, öka antalet laddstolpar i hela kommunen, satsa på fler cykelvägar, verka för förbättrad kollektivtrafik mot Östhammar, Heby och Gävle kommun och en satsning på innovativa mobilitetstjänster på landsbygden. För att öka kolinlagring i mark vill man se kontinuitetskogsbruk i kommunens skogar och initiativ för återvätning av utdikade torvmarker. Man föreslår också skärpta mål för energieffektiviseringar, investering i egen solel på egna fastigheter, handlingsplan för konvertering till kraftvärme vid Tierps värmeverk och att en solkarta tas fram som visar vilka tak, såväl i offentlig som privat ägo som lämpar sig att installera solceller på.

Miljöpartiet efterlyser också en tydligare ambition från kommunen då det gäller service på landsbygden, och föreslår att alla mindre serviceorter ska ha såväl förskola, skola och arbetshubb för distansarbete samt dagligvarubutik, så att basal service säkras på landsbygden. Man föreslår även att Edvalla ska benämnas som mindre serviceort i förslaget. Edvalla är en viktig nod i Hållnäs och dess nuvarande service behöver värnas och utvecklas. Förslaget innebär också att skolan i Tobo återöppnas. Tobo har fler invånare än många andra orter med skola i kommunen och Tobo-Örbyhus är ett område med inflyttning, och det råder redan idag trängsel på skolan i Örbyhus.

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter