Våra toppkandidater i Uppsala

Våra toppkandidater i Uppsala

Valet 2022

Uppsala kommun

Linda Eskilsson Foto: Dan Pettersson

1. Linda Eskilsson

Presentation: Miljö- och hälsoskyddsinspektör, 47 år, Valsätra

Vem är du?

Jag är en person som inte kan låta bli att engagera mig när jag ser att saker inte fungerar som de ska. Sån har jag varit så länge jag kan minnas. Jag är 47 år och bor med min familj i Valsätra. Familjen består av man, tre tonårsbarn, två kattdamer och en hundvalp. Till yrket är jag miljö- och hälsoskyddsinspektör och har arbetat med allt ifrån djurskydd och miljöskydd på lantbruk till livsmedelskontroll och hälsoskydd. Sedan valet 2018 har jag varit kommunalråd på heltid och tjänstledig från mitt jobb på Livsmedelsverket där jag jobbat med utvärdering av livsmedelskontroll.

Jag har oftast full fart, men för att återhämta mig så tycker jag om att lyssna på ljudböcker, simma, gå promenader med hunden och träna yoga. Har också nyligen tagit upp en dröm, att börja spela teater igen.

Varför ska man rösta på dig?

Man ska rösta på mig för att jag får saker att hända, har en tydlig grön kompass och är bra på att bygga sociala relationer. Alla de delarna är viktiga för att kunna genomföra miljöpartiets politik. Jag har under den här mandatperioden kunnat driva igenom flera viktiga förändringar inom det förebyggande arbetet för barn och unga och drivit på kommunens arbete för att jobba med psykisk hälsa och barns rättigheter, men även för att stärka medborgarinflytandet.

Jag tror på delat ledarskap och så har min kommunalrådskollega Rickard Malmström och jag jobbat under de här åren. Det har stärkt oss som ledare och vårt arbete med att få igenom grön politik, men jag tror även att det stärkt hela vår miljöpartistiska grupp. Det samarbetet skulle jag vilja fortsätta även nästa mandatperiod.

Vad är dina hjärtefrågor?

Miljö- och klimatfrågorna ligger väl alla miljöpartister varmast om hjärtat. Men jag brinner även för social hållbarhet och här kanske allra mest för att stärka barn och ungas psykiska hälsa och att kommunerna har ett starkt förebyggande arbete.

 

Rickard Malmström Foto: Dan Petterson

2. Rickard Malmström

Presentation: Kommunalråd, 54 år, Norby

Vem är du? 

Jag är gruppledare för Miljöpartiet i Uppsala Kommunfullmäktige och ett av era två nuvarande kommunalråd. Jag kandiderar nu till min tredje och därmed sista mandatperiod som kommunalråd. Jag är född och uppvuxen i Valsätra, Uppsala och bor i en tvåa i kanten av Hågadalen-Nåstenreservatet, Norby, med min nioåring. Min skolgång som barn var mer än knackig men mitt djurintresse puffade mig till högre studier via Komvux och gav mig mina examen och yrkesliv som både zoolog och som gymnasielärare. Min fritid ägnar jag mest åt att vara ute i naturen, året runt alla tider på dygnet. Jag springer, cyklar, simmar, kajakar, åker skidor och skridskor, och spanar efter groddjur, reptiler och andra djur. Helst tillsammans med pojken såklart. Ett ordentligt träningspass om dagen håller hjärnan pigg och hjälper till att klara arbetsveckan.

Varför ska man rösta på dig?

Jag vill att ni ska rösta på mig för om ni tycker att jag gjort ett bra jobb under mina två mandatperioder som kommunalråd och nu ska använda erfarenheter och kunskap om Uppsala kommun till att få vår gemensamma gröna politik att bli verklighet. Min erfarenhet av kommunen drar jag dagligen nytta av tillsammans med vårt andra kommunalråd Linda Eskilsson och alla våra gröna fritidspolitiker. Den bidrar till att vi tillsammans kraftfullt och effektivt driver igenom vår långsiktigt hållbara gröna politik, inte bara som fina strategier och ambitiösa mål utan som förändringar som består och gör skillnad för våra medborgare och för planeten, nu och för framtida generationer. Några viktiga exempel är att vi fortsatt utvecklas som landets främsta cykelkommun, vi har tagit viktiga steg och minskat våra klimatutsläpp och fått gehör för att vidta de åtgärder som krävs för att nå nollutsläpp från transporter, el och uppvärmning i hela Uppsala som geografiskt område till 2030, vi har påbörjat en historiskt stor satsning på våra utflyktsmål Hammarskog, Björklingebadet, Ulva och Fjällnora, fattat beslut om att ta fram naturreservatsföreskrifter för bland annat Gula stigen och Fjällnora, inrättat sommargator, med mera. Vi ska såklart inte glömma att den 1 januari kommer Kungsgatan stängas av för genomfartstrafik vilket är avgörande för luftkvaliteten och en jätteviktig symbolfråga för innerstaden.

Jag vill särskilt framhäva mitt samarbete med Linda. Vi har ett mycket välfungerande samarbete där vi drar nytta av våra olika erfarenheter och personligheter för att få bästa möjliga nytta i att leda vårt gemensamma politiska arbete tillsammans med alla fritidspolitiker. Det har gett oss en styrka i allt från förhandlingar med andra partier till att få vår politik att bli verklighet via våra förvaltningar och bolag ut till samhället. Det samarbetet vill jag få chans att fortsätta under kommande mandatperiod.

Vad är dina hjärtefrågor?

Biologisk mångfald kommer personligen alltid ligga närmast mitt hjärta, men som ledande politiker är min hjärtefråga att tillsammans med alla våra fritidspolitiker göra oss bättre och stärkare i skapandet av det nya, attraktiva, omställda Uppsala, för alla medborgare. Allt nu levande och alla kommande generationer av liv ska ges förutsättningar till ett gott liv.

Helena Nordström Källström Foto: Dan Pettersson

3. Helena Nordström Källström

Presentation: Forskare AgrD., 50 år, Rasbokil

Jag har en liten gård med skog, djur och gamla byggnader i Rasbokil. Jag har 6 barn och 1 barnbarn. Jag forskar om social hållbarhet i lantbruket och undervisar om miljökommunikation och samverkan vid SLU.

Jag brinner för: Hållbar matproduktion som tar hänsyn till djur, miljö och klimat och ökar förståelsen mellan stad och land. Att kunna leva, bo och verka hållbart på landsbygden. Hållbart byggande och boende. Resor, transporter och energiproduktion. Demokrati och delaktighet. Integration och social hållbarhet. Jämställdhet.

David Ling Foto: Dan Pettersson

4. David Ling

Presentation: Student, 29 år, Luthagen

Jag heter David och jag ska bli ämneslärare i samhällskunskap och filosofi. Jag är tidigare språkrör för Grön Ungdom. Mig ska man rösta på för att jag kämpar för rättvisa och solidaritet. Jag kommer aldrig ge en millimeter åt rasisterna. I Uppsala vill jag satsa på skolan, bygga spårväg och bygga en stad man vill vara i.

Klara Ellström Foto: Dan Petterson

5. Klara Ellström

Presentation: Nämndsekreterare, 34 år, Rosendal

Både i och utanför politiken har jag länge engagerat mig för en hälsosam, inkluderande miljö med levande ekosystem och en minskad klimatpåverkan. Vi behöver bli bättre på att ta hand om våra vatten, livsmiljöer för djur och växter och luften vi andas varje dag. Jag vill också jobba för mer tillit och gemenskap i Uppsala genom att skapa möjligheter för hur vi bor, lever, utvecklas och möts.

Erik Wahlström Foto: Dan Petterson

6. Erik Wahlström

Presentation: Hållbarhetskonsult, 24 år, Kåbo

Miljö- och klimatfrågan har alltid varit min högsta prioritet, alltifrån när att jag växte upp på min familjs bondgård i Nynäshamn till att jag numera har förmånen att jobba med hållbarhetsfrågor varje dag. Men tyvärr gör vi alldeles för att ställa om samhället, och parallellt med det ser vi ökad segregation och att främlingsfientliga krafter växer. Miljöpartiet är den starkaste kraften för både snabbare omställning och ökad jämlikhet. Just jämlikhetsfrågor är något som jag drivit sedan jag kom in i Uppsalas utbildningsnämnd 2020 och det ser jag fram emot att fortsätta med efter valet.

Susanne Engström Foto: Dan Petterson

7. Susanne Enström

Presentation: Universitetslektor, 60 år, Höganäs

Jag vill arbeta för ett hållbart Uppsala där människor mår bra, utvecklas och vill stanna. Mina hjärtefrågor är barn och ungas hela livssituation, hållbar utveckling i alla kommunens bostadsområden och att alla äldre ska med i en hållbar omställning. Det betyder att jag bland annat vill driva förskolornas och skolornas kvalitetsutveckling samt en förbättrad elevhälsa, verka för mer grönska och fler verksamheter i befintliga bostadsområden, arbeta för en utveckling i äldreomsorgen kring mat, aktiviteter och social samvaro.

Joachim Höggren Foto: Dan Petterson

8. Joachim Höggren

Presentation: Hållbarhetsrådgivare, 30 år, Fålhagen

När staden växer behöver det ske på ett hållbart sätt för miljö och människor. För mig handlar det om att nya hus ska byggas av hållbara material och med solceller men också om att områden ska ha stor variation, mycket grönska och fler hyresrätter. Förskolor, vårdcentraler och annan service som restauranger, cafeer och butiker är viktigt för att skapa områden att trivas i. Kollektivtrafiken ska vara pålitlig och nära samtidigt som det ska vara säkert och enkelt att gå och cykla. Jag brinner för att göra Uppsala till en ännu bättre stad, en stad där det är lätt att leva hållbart.

Saga Karlsson Foto: Dan Petterson

9. Saga Karlsson

Presentation: IT-konsult/Konsultchef, 31 år, Gottsunda

Jag startade mitt politiska engagemang i föreningslivet och drev hbtqi- och jämställdhetsfrågor lokalt och nationellt. För mig var Miljöpartiet det självklara valet när jag blev aktiv i ett parti, eftersom Miljöpartiet ser att mänskliga rättigheter och klimatfrågor är så beroende av varandra och tar med dem i varje förhandling. Förutom dessa frågor vill jag i fullmäktige arbeta med att motverka psykisk ohälsa, i synnerhet för minoritetsgrupper som ofta är extra utsatta för diskriminering och minoritetsstress. I skola, vård och omsorg finns mycket att göra i de här frågorna, men lika viktigt är det att det ska finnas inkluderande och meningsfulla fritidsaktiviteter och ett starkt föreningsliv – på landsbygden såväl som i staden.

Per Eric Rosén Foto: Dan Petterson

10. Per Eric Rosén

Presentation: Programmerare, 43 år, Luthagen

Jag vill vara med och bygga ett hållbart samhälle, både miljömässigt och socialt. Jag har arbetat särskilt med hållbara resor. Ett samhälle där biltrafiken inte dominerar är bra för både klimat, luft, bevarande av jordbruksmark, tillgänglighet, framkomlighet och trygghet i stadsrummet.

Cykeltrafiken har stor potential, bland annat om fler vuxna väljer cykel, och fler barn kan röra sig på egen hand i stället för att behöva skjuts. Jag brinner också för ett mer demokratiskt samhälle, feminism, mänskliga rättigheter, offentlighetsprincip och rättvisare handel.

Relaterade nyheter

Örebro län, 23 september 2022

SVT Örebro: Att MP åker ur regionen kommer leda till mindre skarpa förslag för kollektivtrafiken

Halland, 18 september 2022

Miljöpartiet i Halland

Örebro län, 16 september 2022

Camilla Hansén: Helhetsgreppet om klimatkrisen, säkerhetspolitiken och beredskapen saknades i valrörelsen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter