Våra förtroendevalda i Uppsala 


 

Linda Eskilsson Foto: Dan Pettersson

Linda Eskilsson

Kommunalråd, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och ordförande i kulturnämnden

Presentation: Miljö- och hälsoskyddsinspektör, 47 år, Valsätra

Vem är du?

Jag är en person som inte kan låta bli att engagera mig när jag ser att saker inte fungerar som de ska. Sån har jag varit så länge jag kan minnas. Jag är 47 år och bor med min familj i Valsätra. Familjen består av man, tre tonårsbarn, två kattdamer och en hundvalp. Till yrket är jag miljö- och hälsoskyddsinspektör och har arbetat med allt ifrån djurskydd och miljöskydd på lantbruk till livsmedelskontroll och hälsoskydd. Sedan valet 2018 har jag varit kommunalråd på heltid och tjänstledig från mitt jobb på Livsmedelsverket där jag jobbat med utvärdering av livsmedelskontroll.

Vad är dina hjärtefrågor?

Miljö- och klimatfrågorna ligger väl alla miljöpartister varmast om hjärtat. Men jag brinner även för social hållbarhet och här kanske allra mest för att stärka barn och ungas psykiska hälsa och att kommunen ska ha ett starkt förebyggande arbete.

Rickard Malmström Foto: Dan Petterson

Rickard Malmström

Ordförande i Uppsala Vatten och Avfall AB

Presentation: Lärare, 54 år, Norby

Vem är du?
Jag är född och uppvuxen i Valsätra, Uppsala och bor i en tvåa i kanten av Hågadalen-Nåstenreservatet, Norby, med min nioåring. Min skolgång som barn var mer än knackig men mitt djurintresse puffade mig till högre studier via Komvux och gav mig mina examen och yrkesliv som både zoolog och som gymnasielärare. Jag har varit aktiv inom kommunalpolitiken länge och var kommunalråd för miljöpartiet 2014-2018. Min fritid ägnar jag mest åt att vara ute i naturen, året runt alla tider på dygnet. Jag springer, cyklar, simmar, kajakar, åker skidor och skridskor, och spanar efter groddjur, reptiler och andra djur.

Vad är dina hjärtefrågor?

Biologisk mångfald kommer personligen alltid ligga närmast mitt hjärta, men som politiker är min hjärtefråga att tillsammans med alla våra fritidspolitiker göra oss bättre och stärkare i skapandet av det nya, attraktiva, omställda Uppsala, för alla medborgare. Allt nu levande och alla kommande generationer av liv ska ges förutsättningar till ett gott liv.

Helena Nordström Källström Foto: Dan Pettersson

Helena Nordström Källström

Ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden

Presentation: Landsbygdstrateg, 50 år, Rasbokil

Vem är du? 

Jag har en liten gård med skog, djur och gamla byggnader i Rasbokil. Jag har 6 barn och 1 barnbarn. Jag arbetar som strategisk samhällsplanerare med fokus på hållbar landsbygdsutveckling på Uppsala kommun. Jag har tidigare forskat om social hållbarhet i lantbruket och undervisat om miljökommunikation och samverkan vid SLU.

Jag brinner för: Hållbar matproduktion som tar hänsyn till djur, miljö och klimat och ökar förståelsen mellan stad och land. Att kunna leva, bo och verka hållbart på landsbygden. Hållbart byggande och boende. Resor, transporter och energiproduktion. Demokrati och delaktighet. Integration och social hållbarhet. Jämställdhet.

David Ling Foto: Dan Pettersson

David Ling

Ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och vice ordförande i äldrenämnden

Presentation: Student, 29 år, Luthagen

Jag heter David och jag ska bli ämneslärare i samhällskunskap och filosofi. Jag är tidigare språkrör för Grön Ungdom.  Jag kämpar för rättvisa och solidaritet. Jag kommer aldrig ge en millimeter åt rasisterna. I Uppsala vill jag satsa på skolan, bygga spårväg och bygga en stad man vill vara i.

Klara Ellström Foto: Dan Petterson

Klara Ellström

Ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Presentation: Nämndsekreterare, 34 år, Rosendal

Både i och utanför politiken har jag länge engagerat mig för en hälsosam, inkluderande miljö med levande ekosystem och en minskad klimatpåverkan. Vi behöver bli bättre på att ta hand om våra vatten, livsmiljöer för djur och växter och luften vi andas varje dag. Jag vill också jobba för mer tillit och gemenskap i Uppsala genom att skapa möjligheter för hur vi bor, lever, utvecklas och möts.

 

Erik Wahlström Foto: Dan Petterson 

Erik Wahlström

Ledamot i kommunfullmäktige, vice ordförande i utbildningsnämnden

Presentation: Hållbarhetskonsult, 24 år, Kåbo

Miljö- och klimatfrågan har alltid varit min högsta prioritet, alltifrån när att jag växte upp på min familjs bondgård i Nynäshamn till att jag numera har förmånen att jobba med hållbarhetsfrågor varje dag. Men tyvärr gör vi alldeles för att ställa om samhället, och parallellt med det ser vi ökad segregation och att främlingsfientliga krafter växer. Miljöpartiet är den starkaste kraften för både snabbare omställning och ökad jämlikhet. Just jämlikhetsfrågor är något som jag drivit sedan jag kom in i Uppsalas utbildningsnämnd 2020 och det ser jag fram emot att fortsätta med.

Susanne Engström Foto: Dan Petterson

Susanne Engström

Ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i plan- och byggnadsnämnden

Presentation: Universitetslektor, 60 år, Höganäs

Jag vill arbeta för ett hållbart Uppsala där människor mår bra, utvecklas och vill stanna. Mina hjärtefrågor är barn och ungas hela livssituation, hållbar utveckling i alla kommunens bostadsområden och att alla äldre ska med i en hållbar omställning. Det betyder att jag bland annat vill verka för mer grönska och fler verksamheter i befintliga bostadsområden.

Joachim Höggren Foto: Dan Petterson

Joachim Höggren

Ersättare i kommunfullmäktige och vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden

Presentation: Hållbarhetsrådgivare, 30 år, Fålhagen

När staden växer behöver det ske på ett hållbart sätt för miljö och människor. För mig handlar det om att nya hus ska byggas av hållbara material och med solceller men också om att områden ska ha stor variation, mycket grönska och fler hyresrätter. Förskolor, vårdcentraler och annan service som restauranger, cafeer och butiker är viktigt för att skapa områden att trivas i. Kollektivtrafiken ska vara pålitlig och nära samtidigt som det ska vara säkert och enkelt att gå och cykla. Jag brinner för att göra Uppsala till en ännu bättre stad, en stad där det är lätt att leva hållbart.

Saga Karlsson Foto: Dan Petterson

Saga Karlsson

Ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i omsorgsnämnden

Presentation: IT-konsult/Konsultchef, 31 år, Gottsunda

Jag startade mitt politiska engagemang i föreningslivet och drev hbtqi- och jämställdhetsfrågor lokalt och nationellt. För mig var Miljöpartiet det självklara valet när jag blev aktiv i ett parti, eftersom Miljöpartiet ser att mänskliga rättigheter och klimatfrågor är så beroende av varandra och tar med dem i varje förhandling. Förutom dessa frågor vill jag i fullmäktige arbeta med att motverka psykisk ohälsa, i synnerhet för minoritetsgrupper som ofta är extra utsatta för diskriminering och minoritetsstress. I skola, vård och omsorg finns mycket att göra i de här frågorna, men lika viktigt är det att det ska finnas inkluderande och meningsfulla fritidsaktiviteter och ett starkt föreningsliv – på landsbygden såväl som i staden.

Per Eric Rosén Foto: Dan Petterson

Per Eric Rosén

Ledamot i Idrotts- och fritidsnämnden

Presentation: Programmerare, 43 år, Luthagen

Jag vill vara med och bygga ett hållbart samhälle, både miljömässigt och socialt. Jag har arbetat särskilt med hållbara resor. Ett samhälle där biltrafiken inte dominerar är bra för både klimat, luft, bevarande av jordbruksmark, tillgänglighet, framkomlighet och trygghet i stadsrummet.

Cykeltrafiken har stor potential, bland annat om fler vuxna väljer cykel, och fler barn kan röra sig på egen hand i stället för att behöva skjuts. Jag brinner också för ett mer demokratiskt samhälle, feminism, mänskliga rättigheter, offentlighetsprincip och rättvisare handel.

Relaterade nyheter

Gävleborg, 27 mars 2023

Debatt – Regeringen är ett hot mot kustfiskarna i Gävleborg

Värmland, 25 mars 2023

Earth Hour – för en politik som hejdar klimatförändringen

Uppsala län, 25 mars 2023

Förenkla kollektivtrafiken – men till rimligt pris

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter